Ko je (bio) na spisku za odstrjel „Kavačkog klana“?

0

Tokom razmjene poruka među pripadnicima kavačkog klana, dok u zatočeništvu drže škaljarca Mila Radulovića i planiraju šta će učiniti sa informacijama koje od njega izvuku mučenjem i zastrašivanjem, jedan od vođa „kavačkog klana“ diktira imena osoba za koje navodi da se „moraju riješit“. Jasno je da je riječ o spisku za odstrijel na kom su se našli Jovan i Igor Vukotić, Filip Korać, Votka Banović…

Objavom brojnih Skaj prepiski pripadnika kriminalnih grupa sa ovih prostora, gdje su detaljno govorili o zločinima koje pripremaju, otkrivene su „najbolnije“ rane nekih od njih. Tako, dok u zatočeništvu u stanu u Kotoru Veljko Belivuk i Marko Miljković oktobra 2020. godine drže Mila Radulovića Kapetana, „škaljarca“ kog su prethodno zarobili, dolazi do razmjene brojnih poruka između zarobljenika i šefova „kavačke“ kriminalne grupe u kojima mu naređuju koje sve informacije mora otkriti.

Radulovića su sve vrijeme ubjeđivali da će mu zauzvrat dati slobodu, novac, lažni identitet i mogućnost da se sa porodicom preseli u drugu državu i u tim porukama najopasniji iz redova „kavačana“ otkrivali su čiju smrt žele.

Tako Igor Božović, koji slovi za visokorangoranog „kavčanina“, nakon brojnih uvjeravanja Radulovića da mora reći sve što zna, sa „kolegama“ iz klana komentariše:

„A Mile nas može u metar dovesti do njega, to znam 100 posto… Mićko, Klempovi (Jovan i Igor Vukotić), Minja (Milić Šaković), Boban (Baćović), Vranjanac, Korać (Filip), Boreta (Saša) i Votka se moraju riješit da bi ovo završili. Svaki od tih nam je kapital, i ajmo braćo. Tu je i Mile naš brat da pomogne”, poručuje Božović. Redakcija portala Nova.rs istraživala je ko je ko sa ovog spiska za odstrijel.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer (Foto: Detective info)

Braća Vukotić

Jovan i Igor Vukotić, formalno označeni kao vođe „škaljarskog klana“, bili su najvažnije mete sa šefove suparničke grupe. Jovan Vukotić je ubijen u Istanbulu septembra 2022. godine. U Turskoj se krio duže vrijeme sa porodicom, a prethodno je u toj zemlji bio hapšen.

Da se Vukotić krije u Turskoj saznali su njegovi najveći neprijatelji, pa je likvidiran naočigled trudne supruge i vozača u trenutku dok je automobilom išao ka tržnom centru.

Sa druge strane, za razliku od Jovana koji je imao i profile na društvenim mrežama, koji je uživao status osobe koja voli da se eksponira bogatstvom, njegov brat Igor godinama je misterija za istražitelje i suparničku grupu.

O njegovoj lokaciji se ne zna mnogo, spekulisalo se da se krije u raznim državama Evrope, Južne Amerike, pa i Afrike, ali nijedna od tih informacija do sada nije potvrđena. Tek isplivavanjem pojedinih Skaj poruka u kojima se pojavljuje pod nadimkom Čiča, javnost je dobila uvid u to koliko su ove grupe surove. Tako je Igor Vukotić svojevremeno, od osoba iz svog klana, tražio da pronađu porodicu Miloša Đuričkovića, nakon što je taj Novljanin postao svjedok tužilaštva u postupku za ubistvo Šćepana Roganovića.

“Znamo li đe mu živi majka, imamo li adresu u USA”, piše Vukotić „škaljarcu“ koji se nalazi u zatvoru, a tri dana kasnije komentarišu da porodica svjedoka živi u Majamiju: “Da imamo adresu probat nać neke južnjake da ih iskidaju, sve mu jem. Smrad jedan”.

Uz to, Igor Vukotić trenutno slovi za osobu koja je preuzela vođstvo nad „škaljarcima“ nakon ubistva njegovog brata Jovana.

Jovan Vukotić
Jovan Vukotić (Foto: Privatna arhiva)

Veljko Votka Banović

Veljko Banović, poznatiji pod nadimkom Votka, godinama važi za osobu blisku škaljarskom klanu, a veza sa tom kriminalnom grupom mu je Luka Bojović, srpski kriminalac koji se smatra „škaljarskom“ ispostavom u Beogradu.

Šira javnost Srbije prvi put je čula za Banovića kada su ga neprobojnim kišobranima čuvali na sahrani ubijenog Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića, a njegovo ime nedavno je ponovo spomenuto na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Hapšen je u međunarodnim akcijama zbog šverca kokaina i trgovinu novcem, a privođen je u 2007. godine zbog sumnje da, zajedno sa Bojovićem, čuva preživjele i slobodne pripadnike „zemunskog klana“. Kako nije bilo dokaza, oni su oslobođeni tih sumnji, a sudilo im se za znatno blaža djela.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, Banović je u Srbiju rijetko dolazio, navodno poslednji put upravo zbog sahrane Bojovićevog kuma i svog druga Dragoslava Miloradovića, koji je likvidiran ispred svoje perionice na Karaburmi. Već tada, Banović je, kako su mediji pisali, bio na policijskoj opservaciji.

Filip Korać

Kriminalac kog je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno označio jednim od najvećih na ovim prostorima, ali za kog nema dovoljno dokaza da bi bio priveden i osuđen, godinama uspijeva da izmakne tamošnjim policajcima i suparnicima.

Važi za bliskog saradnika Luke Bojovića, pa samim tim i „škaljarske“ grupe. Filip Korać je uhapšen u Mađarskoj početkom oktobra prošle godine, u velikoj akciji policije u kojoj je uhapšen i njegov saradnik Branimir Vujović – povezan sa ljudima iz političkog života u Srbiji. Terete se za pranje novca i šverc narkotika.

Ove optužbe se mahom zasnivaju na „Skaj“ prepiskama, gdje je imao nadimak Marko i često je koristio lažni pasoš, naročito kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji.

Korać je, osim u Francuskoj, zbog šverca droge pod istragom i u Bosni i Hercegovini. Koraća je planirao da ubije i Veljko Belivuk sa pripadnicima svoje grupe, ali u tome nisu uspjeli.

Filip Korać
Filip Korać (Foto: MUP Srbije)

Minja Milić Šaković

Milić Minja Šaković u policijskim dokumentima važio je za visokopozicioniranog člana „škaljarskog klana“ ali i vođu podgoričkog ogranka ove grupe. Ubijen je u ratu klanova ispred zidina Starog grada u Budvi, dok je sjedio u resotranu sa prijateljima.

I to nije prvi put da se Šaković našao na meti pucača. Na njega je pucano 2017. godine, kada ga je sigurne smrti spasio brat tako što ga je oborio na pod, više puta je prijavljivao sumnjive osobe oko svoje kuće. Upućeni tvrde da je strahovao za svoj život i da je zbog toga rijetko izlazio, vodio je računa kuda se i na koji način kreće.

Za Milićem Šakovićem beogradska policija je tragala zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koji je usmrćen nakon što su ga ubice pratile, 13. oktobra 2016. godine u Beogradu.

Boban Baćović

Boban Baćović, kako se može vidjeti iz Skaj prepiske, bio je neprijatelj kavačkog klana, a Radoje Zvicer je pokušao da stvori konflikt između njega i „škaljarske grupe“. Kada bi oni zakrvili, kako je planirao Zvicer, „kavčani“ bi mogli mirno sjedeti i gledati kako se međusobno ubijaju.

Inače, Baćović je bio u kumovskim vezama sa Rankom Radoševićem koji je ubijen marta 2023. godine u beogradskom prigradskom naselju Rušanj, kada je namamljen na sastanak pričom o navodnoj prodaji automobila.

Iako nisu bili izloženi javnosti, za Baćovića se govorka da je opasan Nikšićanin koji bi mogao imati značajnu ulogu u djelovanju „škaljarske“ grupe, dok je Radoševićevo ime pominjano i na suđenju Darku Šariću.

„U sudskom procesu, tokom suočavanja sa svjedokom – saradnikom Nebojšom Joksovićem, optuženi Šarić je izjavio da “Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara iz Nikšića”“, objavile su ranije podgoričke Vijesti.

(Nova.rs)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.