Ko će naslijediti Šćekića: U igri Bogavac i Vešović, ali mogući i prijevremeni izbori

4

Nakon što je aktuelni predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić imenovan za vršioca dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore odmah je počelo utrkivanje za pronalaželje odgovarajućeg kandidata koji će zauzeti njegovu dosadašnju funkciju, piše Dan.

Koalicionim sporazumom vladajuće većine u Beranama mjesto predsjednika Opštine pripada Socijalističkoj narodnoj partiji, a kao najozbiljniji kandidati za to mjesto pominju se predsjedik Opštinskog odbora SNP-a Tihomir Bogavac i direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Miro Vešović. Za upražnjeno mjesto potpredsjednika Opštine najozbiljniji je kandidat odbornik SNP-a Petar Labudović. Svi oni kažu da će o funkcijama narednih dana odlučivati stranački organi i da se na daju da će se doći do valjanog rješenja.

“SNP je najjača partija u Beranama, stabilno funkcionišemo, tako da se iskreno nadam da ćemo na stranačkim organima doći do najboljeg rješenja za predsjednika Opštine. Ja sma po automatizmu jedan od kandidata za to mjesto, ali partija je tuda odluči”, kazao je Bogavac.

Kako saznaje Dan, u SNP-u postoje podijeljena mišljenja po ovom pitanju, tako da se ne isključuje ni mogućnost raspisivanja prijevremenih lokalnih izbora u Beranama, ukoliko se na partijskim organima ne postigne dogovor oko novog predsjednika Opštine. Ova mogućnost se pominje tim prije jer je evidentno da u koaliciji „Zdravo Berane”, koja je sastavljena od više političkih subjekata, postoje određeni nesporazumi.

Takvu mogućost je nagovijestio i odlazeći predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić, vjerujući ipak da će se odgovorni u njegovoj partiji saglasiti oko kandidata koji treba da zauzme mjesto prvog čovjeka Berana.

“Odluku će donijeti organi naše partije. Mi svakako imamo dobar kadar za mjesta predsjednika i potpredsjednika koji će nastaviti kontinuitet kvalitetnog upravljanja gradom do redovnih lokalnih izbora u februaru naredne godine, ukoliko ne bude eventualne potrebe za skraćenjem mandata Skupštine opštine”, kazao je Šćekić, potvrđujući da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Opštine.

Šćekić će po zakonu ostavku morati da podnese u narednih mjesec. Ostavku na mjesto predsjednika Opštine treba da podnese lokalnom parlamentu, nakon čega se kreće u proceduru izbora novog. Ukoliko se u roku od 30 dana od podnošenja ostavke ne izabere novi predsjednik Opštine, onda Vlada ili odbornička većina skraćuju mandat skupštini, čime se raspisuju novi lokalni izbori. Zakon predviđa da predsjednika Opštine u slučaju njegove ostavke do izbora novog mijenja potpredsjednik Opštine.

U ovom slučaju to bi bio Marko Lalević iz redova Pokreta za promjene, s obzirom na to da je on trenutno jedini potpredsjednik Opštine. Drugi potpredsjednik Opštine Rade Kljajić kao kadar SNP-a prije nekoliko mjeseci podnio je ostavku na to mjesto, ali tu funkciju još uvijek niko nije zauzeo.

Predsjednik SO Berane i predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Novica Obradović kaže da će se u datoj situaciji založiti da se prilikom izbora predsjednika Opštine ispoštuje zakonska procedura. Istakao je da će njegova partija, kao koalicioni partner vladajuće većine, podržati kandidata kog predloži koalicija „Zdravo Berane”.

“Mi ćemo ispoštovati koalicioni sporazum i podržati kandidata kog predloži koalicija „Zdravo Berane”. Nadam se da će tamošnji politički subjekti naći odgovarajuće rješenje, jer u datim okolnostima ne bi bilo uputno da se ide na prijevremene izbore”, saopštio je Obradović za Dan.

Slično mišljenje iznijela je i odbornica Nove srpske demokratije Jelena Božović, ističući da će njena partija podržati kandidata koga predloži SNP.

“Očekujemo da se unutar SNP-a dogovore oko kandidata za predsjednika Opštine, jer to mjesto pripada njima, s tim što ćemo mi na sledećim izborima sigurno imati svog kandidata”, navela je Božović.

Boričić: Očekujemo da se iznese presjek stanja u Opštini

Odbornik Demokratske narodne partije u okviru koalicije „Zdravo Berane” Boris Boričić navodi da ne bi bilo dobro da se raspisuju prijevremeni izbori, s tim što će tražiti da se prije izbora novog predsjednika Opštine izađe sa presjekom stanja o trenutnoj situaciji u lokalnoj upravi.

“Mislim da ne postoji interes da se ide na prijevremene izbore, s obzirom na to da je Berane vjesnik promjena u Crnoj Gori. No, svakako o svemu se mora razgovarati, jer, između ostalog, nije ispoštovan dogovor kada je u pitanju zastupljenost kadrova moje partije u organima lokalne uprave. Takođe, mi ćemo prije svega tražiti da se prikaže presjek stanja u Opštini, s obzirom na to da se pominju neka pozamašna dugovanja. Tačno je da mjesto predsjednika pripada SNP-u, ali mislim da je potrebno doći do prihvatljivog rješenja za sve i uspostaviti dobar dijalog sasvim odbornicima koji u krajnjem i odlučuju o izboru novog predsjednika Opštine”, naveo je Boričić.

Izvor: CdM

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Oni su povukli da Katnić ostane. To podržavati je suludo. Spremni su svakog trenutka da izdaju, to treba rušiti i novi izbori. Da vidimo koliko će kod Vasojevića dobiti crveni kmeri?

  4
  6
 2. Žile komentariše

  Uzmite Mijuška Bajagića. Za pola godine nebiste imali budžeta. Sve bi ovi oni dao u putnu infra strukturu tj džep.

 3. Helm komentariše

  Narod na izborima zaokruži DF i nakon izbora DF kadrira iz redova Pokreta za promjene potpredsjednik opštine.
  Zato narode ne pravite istu grešku u Nikšiću već podržite jedinu pravu srpsku opciju koja izlazi samostalno na izbore Narodni Pokret “Za vaskrsenje Nikšića” Miodrag Daka Davidović. Narodni Pokret bez obzira na svu medijsku hajku biće najprijatnije iznenađenje lokalnih izbora.

  1. Ceca komentariše

   Ja samo znam jedno da DPS,SPD itd.od Naroda u C.G ima samo srednji prst u bilo kojoj Opstini sem Komita na Cetinje zauvijek.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.