Knežević: Mitropolit Amfilohije najpozvaniji da bude na čelu litija, UBDA spinuje da on pregovara sa Milom!

3

Ukoliko bih bio u prilici da vršim vlast, učinio bih sve da Crna Gora spere tamnu mrlju sa obraza i povuče odluku o priznavanju lažne države Kosovo – terorističke tvorevine. Mitropolit Amfilohije je najpozvaniji da bude na čelu litija, a spekulacije da on pregovora sa Milom Đukanovićem o preuzimanju nekakve crnogorske crkve, dolaze od agenata državne bezbednosti.

Ovako, za “Novosti”, u vreme kada je Crna Gora duboko podeljenja, govori jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević. O informacijama da se na njega sprema atentat i da je za likvidaciju novac, navodno, dat Albancu Fljorimu Ejupiju, kaže:

– Nemam pravo na strah niti da se povučem pred očiglednim planovima likvidacije. Sumnje ko su mogući politički nalogodavci poverio sam braći i oni će, u slučaju ataka, imati obavezu da se osvete po starom običaju – glava za glavu. Kao što su se i naši đedovi za ubijenog bratstvenika osvetili Turcima u Skadru.

o Da li aktuelnu podelu Đukanović koristi za homogenizovanje svog biračkog tela, stvarajući atmosferu kao pred referendum za otcepljenje?

– On pred svake izbore kreira atmosferu ugroženosti crnogorske nezavisnosti u kojoj targetira “spoljne” i “unutrašnje” neprijatelje i potencira sopstvenu prvopozvanost da brani državu, napadnutu samo od njega i šačice kriminalizovanih saradnika. U toj suludoj “odbrani” ne bira sredstva za obračun, što je sindrom paranoičnog diktatora, koji ne veruje ni sopstvenoj senci, i spreman je da zbog vlasti, Crnu Goru uvede u sukobe nesagledivih posledica.

o U litijama protiv spornog zakona ima i glasača vlasti. Može li ih ta energija naterati da uskrate podršku Đukanoviću?

– Režimski satrapi su bezuspešno pretili glasačima da ne mogu biti vernici SPC i podržavati DPS. Ne treba da čudi što Đukanović planira formiranje partijske crkve, jer se u očima svojih ekstremnih podržavalaca već pozicionirao kao faraon. Preko 30 odsto glasača DPS ne podržava zakon i na izborima neće glasati za njih, posebno nakon progona sveštenstva i vernika.

o Da li je dobro ili loše što na čelu litija nema političara?

– Mitropolit Amfilohije sa vladikama tri eparhije je najpozvaniji da bude predvodnik, a moja obaveza je da saslužujem u borbi. Na Trojčindanskom saboru zakleli smo se da ćemo životima braniti svetinje. Hapšenje vladike Joanikija i sveštenstva dodatno je osnažilo našu sabornost. Ne zanimaju me ordeni ni slava ovenčana frazama, životom sam svedočio borbu za odbranu SPC, ne kao političar, nego kao vernik. Potpuno je svejedno ko je započeo otpor, a ko ga predvodi, važno je da očuvamo duhovno ishodište.

o Čuju se i spekulacije da bi mitropolit Amfilohije, u dogovoru sa Đukanovićem, mogao da stane na čelo crkve pravoslavnih Crnogoraca…

– Tzv. CPC je formirana u stanici milicije na Cetinju, i u svojoj farsičnosti se tragikomično batrga skoro dve decenije, nepriznata i prokleta od svih pomesnih crkava. Spekulacije se pojačavaju kako bi pokušali da otkažu litije i lažima o navodnom sukobu sa vladikom Joanikijem oslabe poziciju SPC. Za vernike ne postoje dileme, naš poglavar je patrijarh Irinej, a Mitropolija crnogorsko-primorska jedan od temelja SPC, koji moramo odbraniti.

o U Skupštini ste bezbroj puta uzviknuli “Kosovo je Srbija”. Da li bi vaš prvi potez, ako pobedite, bio povlačenje priznavanja?

– Priznavanje tzv. Kosova je najsramnija odluka u istoriji Crne Gore, kojoj se protivi 85 odsto građana. Ako su priznavanja povukle Papua Nova Gvineja, Mauri ili Kaledonija, valjda imamo veću odgovornost, da iz leđa ranjenog brata izvadimo naš nož, ako već ne želimo da ga branimo zaboravljajući da smo braća.

Da li vam je jasno da vlast može opoziciju zbog srpskih trobojki i litija, Zapadu da predstavi kao retrogradnu snagu suprotnu građanskom društvu?

– Možda će nekima zvučati čudno, ali želim da pohvalim predsednika Trampa i administraciju, jer su izvršili ključni pritisak na režim da predstavnici SPC budu oslobođeni. Sa Zapadom i Istokom želimo partnerstvo. Niko ne planira da ukine crnogorsku nezavisnost, izaziva sukobe… Crna Gora je naša koliko i njihova. Ali, graditi budućnost na antisrpstvu i progonu je neprihvatljivo. Trobojka ima istorijsko i ustavno utemeljenje i ne može biti opasnost. Zalagaću se za referendum kako bi svi slobodno iskazali stav koju himnu i zastavu doživljavaju kao svoju.

3 Comments
 1. Цг komentariše

  Bravo Kneževići!!!

  9
  2
 2. Buka komentariše

  A nebi Junacki Knezevic S Djukasom..tu nema Zbora..Moze s Kadirovim,Vucicem..S Djukasem,Jok

 3. Traktorist komentariše

  Knezevicu da ti vidis moga popa ti bi se na svoga psra

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.