Knežević: Medenica kao Tito, doživotni predsjednik Vrhovnog suda!

0

Predstavnici opozicije optužili su članove Sudskog savjeta da su mimo Ustava predložili Vesnu Medenicu da po treći put bude izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

Oni su tokom skupštinske rasprave o Godišnjem izvještaju o radu sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2018. godinu kazali da su pravosudne funkcije u Crnoj Gori privatizovane.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao da je Sudski savjet mimo ustava predložio Vesnu Medenicu da po treći put bude izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

On je upozorio da je Sudski savjet podružnica Demokratske partije socijalista (DPS) za izvođenje državnih udara.

„Tim predlogom Sudskog savjeta najavljeno je opelo crnogorskom pravosuđu. Umjesto himne i svečane zakletve koju bude polagala pred Savjetom, bolje da dovedete nekoga glumca da izrecituje tužbalicu jer ste upokojili sudsku funkciju. Jer moguće da poslije Filipa Vujanovića treba da pitate i Medenicu da li može tri puta. Ona izgleda može i 300 puta“, kazao je Knežević ističući da je svim sudijama naređeno da se ne kandiduju za predsjednika Vrhovnog suda.

„Uvođenjem doživotnog mandata Vesni Medenici idete ka vremenu Josipa Broza Tita. Čime vas je Medenica zadužila? Da li zato što je čuvala biračke kutije u Zagoriču ili što je zajedno sa Duškom Markovićem najzaslužnija za lociranje crnogorskog državljanina Radovana Karadžića ili što je rizničarka prve familije“.

Draginja Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazala je da je produženjem mandata Sudskom savjetu pogažen Ustav, ističući da Vukčević nema ovlašćenja da predstavlja izvještaj.

„Po Ustavu madat Sudskog savjeta je prestao i vi nemate legitimitet da branite ovaj izvještaj. Jedino se mandat mogao produžiti izmjenom Ustava. Na isti način nema legitimiteta ni za treći mandat Vesne Medenice. Dva puta je dva puta, ne može biti tri. Ovo je udar na Ustav, institucije i prava građana “, kazala je Vuksanović Stanković.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je mimo Ustava Sudskom savjetu produžen mandat beskonačno, ističući da bi na taj način moga da se produži mandat Skupštine kada se naredne godine ni bi mogli održati parlamentarni izbori.

„Vaš mandat je produžen beskonačno, a sada je i jasno zašto. Jedan od ozbiljnih poslova ovakvog nelegitimnog Savjeta je i da potvrdi mandate svim sudijama uključujući i neustavni treći mandat Medenice“, kazao je Damjanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.