Knežević: Hobotnica kontroliše Privredni sud, Centralnu banku, Specijalno tužilaštvo i Javni servis

1

Crna Gora nije ni blizu pravne države već samo okvir za notorni kleptokratski sistem kojim rukovodi prva familija. U Crnoj Gori su najvažnije institucije zarobljene, a hobotnica kontroliše Privredni sud, Centralnu banku, Specijalno državno tužilaštvo i Javni servis, saopštio je predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević.

On je reagovao na jučerašnji odgovor premijera Duško Markovića koji je kazao da Vlada ne arbitrira o nadležnostima već snažno podržava nezavisnost institucija i samostalnost u njihovom radu.

“Poštovani g. Markoviću, poslije pet pisama prvi put dobijam odgovor. Obavještavao sam vas prvo o blokadi sredstava klijenata Atlas banke od strane tužilaštva, zatim o situaciji u Meljinama i našoj namjeri da izvršimo poravnanje. Prilikom slučajnog susreta na konferenciji u Budvi ste mi rekli da ne zatežem i da požurim sa predlogom kompenzacije za Meljine kako bi se izmirila dugovanja prema državi i kako bi dio kapitala poslužio za dokapitalizaciju Atlas banke. Ja sam svoje uradio, ali se neko umiješao”, rekao je Knežević.

Kako tvrdi, da je Crna Gora pravna država, ne bi se moglo desiti “pravno nasilje uoči i nakon uvođenja privremenih uprava u Atlas i IBM banku sa ciljem da se tim bankama nanese nenadoknadiva šteta”, koja je, dodaje Knežević, oko 80 miliona eura.

“Da je Crna Gora pravna država ne bi se moglo desiti da Privredni sud u Meljine Kompleks DOO, čija imovina vrijedi 50 miliona, uvede stečaj zbog 19,000 evra. Ne bi se moglo desiti da Privredni sud ne uvaži stav Apelacionog suda da nema osnova za uvođenje stečaja. Ne bi policija i tužilaštvo mogli da maltretiraju zaposlene u Atlas banci, Atlas Grupi i A1 televiziji i da sprečavaju isplatu plata”, poručio je vlasnik Atlas Grupe.

Da je Crna Gora pravna država, dodaje Knežević, ne bi Privredni sud i njegov predsjednik Blažo Jovanić mogao da oduzme Atlas banci 152 miliona evra i ekspresno ih prebaci na račun u Prvoj banci. “Poznato vam je da je to uradio opet suprotno presudi Apelacionog suda, na osnovu nepostojece garancije i za račun jednog od inostranih partnera prve familije”.

“Riječ je o azerbejdžanskom ministru Kamaladinu Hajdarovu, koji je vlasnik kompanije Kaspia. Ta kompanija se, kao što ste imali prilike da vidite, pominje u britanskim medijima zbog ubistva novinarke na Malti koja je istraživala pranje para iz Azerbejdžana u toj zemlji. U dokumentima koje je objavio Vikiliks on je označen kao osoba koja drži šverc cigara i alkohola sa Iranom”, navodi Knećević.

Kako tvrdi Knežević, da je Crna Gora pravna država, on ne bi bio meta istrage zbog tih 15,2 miliona, niti bi Specijalni državni tužilac mogao već više od pola godine da drži u blokadi preko 80 miliona eura klijenata Atlas grupe. “I to klijenata koji posluju preko Atlas banke na međunardnom tržištu, sa eminentnim kartičnim asocijacijama kao što su Visa, Master Card i Union Pay”.

“Glava kleptokratskog sistema je umiješana u svaku privatizaciju. Nijedna strana investicija ne može da se realizuje ako on ne dobije svoj dio. Osim investicija, on vodi i spoljnu politiku. Bili ste učesnik zajedničkih sastanaka u vili Atlas u Zeti, kada smo primali međunarodne investiture. Znate da posjedujem snimke sa tih sastanaka i znate zbog kojih okolnosti su ti investitori onemogućeni da sarađuju sa Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju.

Da je Crna Gora pravna država, nastavlja Knežević, u njoj ne bi bila moguća Limenka, toliko nerasčišćenih ubistava, ulice Podgorice ne bi ličile na ulice Čikaga iz 30-tih godina prošlog vijeka, ne bi narko klanovi vodili glavnu riječ i ne bi u svim obračunima na Balkanu tragovi vodili do ljudi iz Crne Gore.

“Ipak, Specijalni tužilac upire prstom u mene, koji sam Crnoj Gori donio tolike investicije i međunarodne kontakte. Katniću sam problem ja koji sam neumorno radio na promociji Crne Gore, u šta ste imali prilike da se uvjerite u Vašingtonu kada smo primljeni u NATO, prilikom prijema koji je organizovao potpredsjednik SAD, g. Pens. Možda je ta međunarodna eksponaža i bila inicijalna kapisla za napad na mene”.

Posljedica svega je, dodaje Knežević, obznanjivanje svijetu da u Crnoj Gori ne postoji pravna sigurnost, da nije pametno investirati u Crnu Goru “jer ničija imovina nije sigurna i jer očito ovdje ne postoje zakoni nego nasilje i sve što vrijedi jednog dana će završiti kao vlasništvo prve familije.

“Optužujete mene i Atlas Grupu da preko medija vršimo pritisak na institucije sistema. Obavještavam vas da otpočinjem saradnju i sa stranim medijskim kućama, kojima ću iznijeti sve zločine koji vaš partijski šef i sadašnji predsjednik države napravio”, saopštio je Knežević.

“Imate istorijsku ulogu da budete ličnost koja će raskrstiti sa prošlošću, korumpiranim i atrofiranim dijelom DPS-a i da napravite čistu partiju bez tereta prošlosti. Postojeća nas sve tjera u propast i prijeti da uništi ekonomiju i budžet Crne Gore, koji je i sada na staklenim nogama. Molim vas da budete svjesni rizika u kojem se Crna Gora i njen narod nalaze”, zaključio je Knežević.

1 Comment
  1. Komšinica komentariše

    Dule, mani se politike ti si insajder. Nijesi bio na izborima da ni sada palam..io. Ima li ili nemaš kakve inf. Ovo ti je sve rekla kazala, mož da bidne ali ne mora da znači. Osim sko imsš podršku ove Rsjke, u dto ipak sumljam.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.