Klinički centar: Tvrdimo da se respiratori nisu oštećeni nestručnim rukovanjem osoblja

0

Klinički centar Crne Gore saopštio je da u potpunosti negiraju mogućnost oštećenja respiratora marke UVENT, kupljenih u prvoj polovini 2020, nestručnim rukovanjem od strane osoblja te ustanove, kao i to da su bilo koji djelovi aparata mogli da nestanu.

Smatraju da je nekorektna izjava generalnog direktora i vlasnika firme Denizler medikal, koju je dao pojedinim medijima nakon posjete KCCG-u, i da ne predstavlja dobar osnov za buduću dalju saradnju.

“Nakon inicijalnog dolaska firme Denizler i provjere aparata UVENT koji se nalaze u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), a nakon medijske objave koju je imao vlasnik firme Denizler, sastala se komisija ove ustanove koja se sastojala od dva anesteziologa, pomoćnika direktora za inženjering i servisiranje aparata i direktorke KCCG koja je ustanovila sljedeće: Prilikom prve isporuke respiratora marke UVENT koji su kupljeni u prvoj polovini 2020. godine (ne posjedujemo dokumentaciju o „ulasku“ aparata u KCCG), nije postojala prezentacija aparata, obuka o korišćenju i nije urađen standardni prijem opreme od strane KCCG, niti od strane prodavca, niti od strane dobavljača. Nasuprot tvrđenju vlasnika firme Denizler da se “prije slanja respiratori provjeravaju i da to radi Uprava carina Turske, ali i Uprava carina Crne Gore“, pa je, navodno, „jasno da se radi o novim uređajima”, smatramo da je gotovo nemoguće da je neko u ovim službama znao da istestira rad aparata. Nakon inicijalnog pokušaja korišćenja respiratora u KCCG, tokom aprila 2020. godine, ustanovljene su greške u funkcionisanju aparata, tačnije aparati nijesu isporučivali zadate parametre, pa su uklonjeni iz upotrebe kao nepouzdani. To je i zvanično prijavljeno tadašnjem menadžmentu u KCCG, nakon čega je i uslijedilo njihovo povlačenje i vraćanje dobavljaču, tj. firmi Glosarij”, saopšteno je iz KCCG-u.

Ističu da nakon toga nikad nisu ni vidjeli, a još manje rukovali tim aparatima.

“Samim tim, u potpunosti negiramo mogućnost njihovog oštećenja našim nestručnim rukovanjem. Ovim istovremeno negiramo da su bilo koji djelovi aparata mogli da nestanu”, naglašavaju iz KCCG-a.

Kazali su da je prvi ponovni kontakt sa aparatima bio 1. aprila ove godine, kada je organizovano servisiranje, i prvi put obavljena obuka i primopredaja aparata. “Na Odjeljenju centralne intenzivne terapije KCCG, nakon toga što su na većini aparata zamijenjeni ekspiratorni ventili sa membranama i odrađena kalibrcija parametara, uključujući i kiseonični senzor, isprobana su i stavljena u funkciju dva aparata. Nakon upotrebe na pacijentima ovog odjeljenja, jedan od ta dva aparata je prestao da radi nakon 24 sata upotrebe prijavljujući hardversku grešku. Nemoguće je da je zastoj aparata nastao zbog neadekvatnog centralnog snabijdevanja kiseonikom, jer je isti takav aparat i još deset drugih respiratora na istom centralnom razvodu radilo i radi normalno. Takođe, izmjerili smo pritisak centralnog dovoda koji je bio u granicama normalnog.”

Iz KCCG-a napominju da aparat, pri neadekvatnom dovodu kiseonika, nikako ne prijavljuje hardversku grešku, kako je sada bio slučaj. “S obzirom na to da je aparat javio „crvenu“ grešku, respirator se nije smio koristiti do provjere od strane ovlašćenog servisera, pa je on nakon ovoga povučen i nijesmo ga više koristili. Drugi aparat je u funkciji i dalje. Na odjeljenju se nalaze još dva tehnički ispravna aparata, dok preostalih 14 ne koristimo, jer od toga dva aparata moramo, po preporuci predstavnika firme Denizler, da vratimo u Tursku isporučiocu radi daljih popravki koje nijesu mogli da izvrše na licu mjesta, dok preostalih 12 aparata ne koristimo dok se predstavnici turske firme ne vrate u KCCG i završe testiranje aparata. KCCG neće dozvoliti da život bilo kog pacijenta bude ugrožen usljed eventualne primjene nepouzdanih aparata”, dodaju iz KCCG-a.

Naglašavaju da su respiratori u svakodnevnoj upotrebi u Kliničkom centru više od 30 godina, da pojedini od anesteziologa koji ih koriste imaju i više od 40 godina radnog staža, i da se nikad nije desilo da je pokvaren ijedan aparat koji je u upotrebi.

“Takođe, u našoj ustanovi se nalaze i drugih 130 aparata renomiranih svjetskih proizvođača, sa kojima imamo dugogodišnja iskustva i koji su u radu dokazali da su pouzdani”, ističu u KCCG-u.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.