Klinički centar: Od danas ponovo u funkciji linija 1555

0

inija za pružanje psihološke podrške i pomoći 1555, od danas je ponovo staviljena u funkciju. Linija je besplatna i biće dostupna svima kojima bude potreban ovaj vid podrške svakog radnog dana u terminima od 9h do 18h, odnosno, u dane vikenda od 9h do 15h, saopšteno je iz KCCG-a.

“Ovaj servis omogućen je u saradnji Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Crnogorskog Telekoma, koji obezbijedio svu potrebnu logističku i tehničko-tehnološku podršku. Linija će funkcionisati u koordinaciji i saradnji sa drugim sistema od značaja kao što su policija i Hitna pomoć”, poručuju u saopštenju.

Podsećanja radi, linija 1555 za psiholoku podršku i pomoć, funkcionisala je tokom prvog potpunog zaključavanja  zemlje, od 30. marta do 18. maja 2020. godine i u tom periodu, realizovala preko 700 poziva.

 

“Gotovo trećinu, od ukupno broja poziva, primljeno je od naših sugrađana koji nikada ranije nijesu imali probleme iz domena mentalnog zdravlja i kod kojih su prve psihičke tegove bile upravo provocirane situacijom izazvanom panedmijom koronavirusa”, ističu iz Ustanove.

Psihološko-psihijatrijske usluge, na svim nivoima zdravstvene zaštite, navode iz KCCG-a,  od decembra prošle godine redovno se pružaju, tj. ambulantno i hospitalno liječenje i tretmani pacijenata se nesmetano odvijaju.

“Pshijatri, psiholozi i socijalni radnici su građanima dostupni u okviru svojih redovnih radnih obaveza. U tom smislu, besplatna linija 1555 svakako nije jedini ali jeste važan dodatan servis, dostupan svima”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.