KK Crvena Zvezda tužila ABA ligu

0

Košarkaški klub Crvena zvezda podnio je tužbu protiv ABA lige zbog određenih odluka Skupštine tog takmičenja.
Klub iz Beograda objavio je saopštenje za javnost povodom te odluke.

“Košarkaški klub Crvena zvezda obavještava sportsku javnost da je 03.02.2020. godine podneo Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je stvarno i mjesto nadležan prema mjestu registracije ABA LIGA j.t.d – tužbu kojom zahtjeva poništavanje odluka Skupštine ABA lige, koje su u suprotnosti sa osnivačkim aktima ABA lige jtd!

Cilj tužbe i namjera KK Crvena zvezda mts nije da ABA liga j.t.d. prestane da postoji, već da se otklone ništavne i nezakonite odluke, a da ABA liga uskladi svoje poslovanje i odluke u skladu sa zaključenim Društvenim ugovorom – odnosno osnivačkim aktom i Zakonom o trgovačkim društvima Republike Hrvatske.

Košarkaški klub Crvena zvezda i njeni predstavnici su od 2015. godine na svim sjednicama skupštine i predsjedništva ABA lige konstantno insistirali na uređenju i usklađivanju rada ABA lige sa Društvenim ugovorom i odredbama Zakona o trgovačkim društvima i permanentno dobijali uvjeravanja da će se ti postupci pokrenuti i sprovesti u skladu sa pozitivnim propisima, ali do dana podnošenja tužbe to nije urađeno!

Košarkaški klub Crvena zvezda kao savjesna i zakonita strana ne može dati podršku ništavim i nezakonitim odlukama ABA lige i bio je prinuđen da pokrene tužbu, koja je u interesu svih članova ABA lige, kao i same ABA lige kao organizacije, jer vodi ka usklađivanju poslovanja ABA lige sa odredbama Društvenog ugovora i pozitivnim međunarodnim zakonskim propisima.

Vjerujući pojedinim ljudima u ligi koji su nadležni za te poslove, njihovoj (ne) odgovornosti, ali i živjeći u zabludi da su svi u ligi svjesni ozbiljnosti situacije i da su ova pitanja od suštinskog značaja za rad i opstanak ABA lige, nadali smo se da će ta pravna pitanja biti riješena!

Na našu veliku žalost, do dana podnošenja tužbe to nije urađeno! To praktično znači da sve odluke koje je donijela skupština i predsjedništvo ABA lige u predhodnom periodu , a naročito od 01.07.2019. godine su ništavne i kao takve nemaju pravnu snagu!

Da pojednostavimo još više jednim primjerom – U društvenom ugovoru ABA lige koji na žalost nije mijenjan već godinama i koji je i dalje na snazi, kao klubovi osnivači i članovi Skupštine sa pravom glasa , i dalje se vode klubovi koji su igrali u ligi 2015. godine; sezona 2015/2016?

KK Crvena zvezda mts kao jedan od osnivača i temelja ove lige, koja je od velikog značaja za košarku u regionu, ali i kao klub koji ne želi da daje podršku i učestvuje na Skupštinama koje donose nezakonite odluke, jednostavno nije imao drugog izbora. Smatramo da je ova tužba u interesu cjelokupne ABA lige jtd i svih klubova u njoj jer vodi ka usklađivanju poslovanja lige sa odredbama Društvenog ugovora, i u skladu sa Zakonom!

Vremena više nema, među brojnim ispitima na kojima se našla ABA liga jtd ove takmičarske sezone, ovaj je najveći.
KK Crvena zvezda podsjeća da već mjesec dana čeka odgovor na nekolicinu vrlo važnih dopisa. Počev od onog – kada će biti donijeta bilo kakva odluka vezana za neodigranu utakmicu 13. kola u Podgorici na koju naš klub opravdano nije otputovao.
Takođe, nema nikakve reakcije ni na dopis KK Olimpija Cedevita vezanog za sporne situacije tokom tajm-auta na utakmici u Ljubljani, izbora direktora i sportskog direktora ABA lige koji ne mogu da stupe na dužnost upravo iz razloga iz koga se i podnosi ova tužba – jer ta odluka nema pravnu snagu!

Zato je krajnje vrijeme da svi počnu da rade isključivo u interesu lige, a oni koji to ne žele, neka to javno i kažu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.