Mladen Mikijelj

Kineski tehnološki div Šaomi objavio kada će novi električni automobil krenuti u prodaju

0

Nova električna limuzina SU7 (Speed ​​​​Ultra 7) biće dostupna kineskim kupcima već ovog mjeseca, najavio je tehnološki div Šaomi (Xiaomi), inače najpoznatiji po pametnim telefonima. S novim električnim vozilom premium klase Šaomi ulazi na sve zasićenije tržište, te želi konkurisati Tesli i Poršeu (Porsche).

Peti najveći proizvođač pametnih telefona u Kini objavio je na društvenoj mreži Weibo kako će 59 trgovina u 29 gradova širom zemlje primati narudžbe za novi sedan. Predstavljanje je zakazano za 28. mart. Tada bi trebalo da bude poznata i cijena luksuznog vozila, prenosi Reuters.

Šaomi je prvi put lansirao SU7 krajem prosinca prošle godine. Krajem februara automobil je imao premijeru na Mobile World Congressu (MWC) u Barseloni.

Prodaja električnih vozila u Kini, najvećem svjetskom tržištu, između januara i februara porasla je 18 posto. To nije daleko od rasta od 21 posto u cijeloj 2023. godini. Ove je godine vodeći BYD snizio cijene kako bi pokušao pridobiti što više potrošača usljed slabije domaće potražnje.

Ambiciozni ciljevi
Na predstavljanju SU7 u decembru, glavni izvršni direktor Lei Jun rekao je da Šaomi namjerava postati jedan od pet najboljih proizvođača automobila u svijetu. Dodao je da SUV ima tehnologiju “super električnog motora” koja može pružiti brže ubrzanje od Teslinih i Poršeovih električnih vozila. Od 0 do 100 kilometara na sat SU7 stiže za manje od tri sekunde. Teslinom modelu 3 za to su potrebne 4,2 sekunde.

Analitičari kažu da će se operativni sistem automobila, koji dijeli s Šaomijevim popularnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima, svidjeti postojećim kupcima kompanije.

“Šaomi automobili moraju biti drugačiji, a najvažniji aspekt je pametna tehnologija”, rekao je Jun.

Xiaomi founder and CEO Lei Jun speaks at an event on the company’s first electric vehicle (EV) SU7, in Beijing, China December 28, 2023. REUTERS/Florence Lo

 

Diverzifikacija
Šaomi od 2021. godine nastoji diverzifikovati portfelj i na električna vozila dok potražnja za pametnim telefonima stagnira. Njegove automobile proizvodiće jedinica državnog proizvođača automobila BAIC Group u fabricii u Pekingu s godišnjim kapacitetom od 200.000 vozila.

Div pametnih telefona obećao je uložiti 10 milijardi dolara u automobile tokom sljedeće decenije. To je jedna od rijetkih kineskih kompanija koja uspjela je dobiti odobrenje nadležnih za proizvodnju automobila. Donosioci odluka u Kini ne žele dodatno zaoštravati ponudu, piše Reuters.

(Forbes)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.