Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca

0

Sonda koju je Kina lansirala početkom maja sletjela je na suprotnu stranu Mjeseca kako bi prikupila uzorke, javlja Hina.

Sonda Čangea 6 (Chang’e), koja je poletjela iz svemirskog lansirnog centra Venčang na tropskom otoku Hainan, sletjela je prema planu u golemi bazen Južnog pola – Aitken, jedan od najvećih poznatih udarnih kratera u Sunčevom sistemu, objavila je novinska agencija Sinhua, prenoseći saopštenje Kineske svemirske uprave.

Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. maja trebala bi da omogući uzimanje prvih uzoraka sa udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljinog satelita.

Prikupljanje materijala

Sonda će pokušati prikupiti Mjesečev materijal i sprovesti druge pokuse u zoni slijetanja koristeći se pritom svojom bušilicom za vađenje uzoraka ispod površine i svojom robotskom rukom za hvatanje materijala.

Proces bi trebao biti završen u sljedeća dva dana, dodaje Sinhua.

Kina je već 2019. poslala sondu na suprotnu stranu Mjeseca, ali nije donijela nikakve uzorke.

Naučnici vjeruju da tamna strana Mjeseca – nazvana tako, jer je nevidljiva sa Zemlje, a ne zato što nikada ne hvata sunčeve zrake – obećavajuća za istraživanje jer su njeni krateri manje prekriveni drevnim tokovima lave od onih na bliskoj i vidljivoj strani.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.