Kina prijeti da će uzvratiti ako bude sankcija SAD protiv nje zbog pandemije

Kina prijeti da će uzvratiti ako bude sankcija SAD protiv nje zbog pandemije

Kineske vlasti su danas saopštile da će preduzeti uzvratne mjere ako Kongres SAD odobri sankcije protiv Kine zbog njene navodne odgovornosti za pandemiju koronavirusa.

“Čvrsto se protivimo tim predlozima zakona (Kongresa) i uputićemo čvrst odgovor i sprovesti mjere odmazde” ukoliko ti predlozi postanu zakon, izjavio je portparol Parlamenta Kine Žang Jesui.

Republikanski senatori su polovinom maja predstavili predlog zakona kojim bi se predsjedniku Donaldu Trampu dalo ovlašćenje da uvede sankcije protiv Kine ako ona ne dostavi “kompletan izvještaj” o epidemiji koronavirusa na svom tlu.

Virus se pojavio krajem 2019. godine u kineskom gradu Vuhan, koji je od 23. januara dva i po mjeseca bio u karantinu.

Epidemija koronavirusa se odatle raširila po svijetu i do sada je umrlo skoro 330.000 ljudi.

Trampova administracija optužuje kineske vlasti da su kasno obavijestile svijet o bolesti i da su sakrile informacije o obimu epidemije.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo smatra da je Peking navodno sakrio da je zaraza krenula poslije incidenta u jednoj laboratoriji u Vuhanu.

Peking optužuje Vašington da od Kine želi da napravi “žrtvenog jarca” da bi prikrio svoju odgovornost za umiranje od virusa u SAD koje su zemlja najviše pogođena pandemijom u svijetu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *