Katnić nema komentar na navode Leposavića, zadovoljan stavom Venecijanske komisije

3

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je “Vijestima” da nema komentar na navode ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koje je poslao Venecijanskoj komisiji, a u kojem je kao primjer moguće zloupotrebe funkcije i neprofesionalnosti naveo postupak Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv advokata Đorđa Piletića, supruga sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, koja je bila u vijeću kada je oborena prvostepena presudu u slučaju “državni udar”.

“Nemam komentar na navode ministra Leposavića. Ali, moram da istaknem da nije da nijesam zadovoljan stavom Venecijanske komisije, nikada nijesam ni sumnjao u to”, kazao je kratko Katnić.

Inspektori Specijalnog policijskog tima su 11. marta saslušali trojicu advokata, među kojima i Piletića, zbog sumnje da su formirali kriminalnu grupu koja je, navodno, oprala nekoliko miliona eura za klijente iz Rusije, te da su utajili porez i nanijeli štetu državnom budžetu.

“Vijesti” saznaju da će taj predmet tokom ove sedmice biti nastavljen u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Ministar Leposavić je u odgovoru VK, koji je ranije dostavio, između ostalog naveo:

“Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit ali i alarmantan. Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj “državni udar” na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina. Ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva. Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti”.

Venecinanska komisija je stava da ne treba ukinuti Specijalno državno tužilaštvo i da se mora poštovati sigurnost mandata trenutnog nosioca funkcije.

3 Comments
  1. Joja komentariše

    I sta sad?

  2. Ivica komentariše

    Ovo je sprdnja

  3. Ivi komentariše

    Ne može, abolirati to ubistvo, stvarno ne može.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.