Kasalica: Ima pritisaka, ali se zakon mora poštovati

0

Ministarstvo finansija sa Upravom prihoda i carina priprema punu i efikasnu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čiji je konačni rok 1. juna, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

“Veliki broj mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava je restrukturiralo procese i procedure u prethodnom periodu, ulažuću potrebna finansijska sredstva da ispune zakonske obaveze. Takođe, u primjeni ovog zakona do sada je prepoznato stotinjak softverskih kompanija, koje su za različite grane poslovanja razvijale softverska rješenja u skladu sa odredbama zakona. MFSS, uz nadležnu Upravu, sistemski ohrabruje pridruživanje svih koji su obveznici iz člana 4 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga – da sprovedu potrebne korake. Trenutak razvoja crnogorske ekonomije zahtijeva da se nivo sive ekonomije svede na minimum”, kazala je državna sekretarka MFSS Mila Kasalica.

Prema informacijama “Vijesti”, Advokatska komora traži da se njihova djelatnost izuzme iz ove obaveze.

“U prethodnim mjesecima, iako se sprovođenje primjene zakona priprema dvije godine u različitim fazama, određene oblasti poslovanja intenzivno vrše pritisak da se odredbe zakona tumače tako da se na njih ne odnose. Ministarstvo je dobilo informacije da se navodno namjerava obustavljati rad, iako je svim poreskim obveznicima u Crnoj Gori, osim izuzetaka iz člana 5 ovog zakona, obaveza da registruju svoj promet. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prepoznaje specifičnosti rada određenih profesija, ali ostaje posvećeno primjeni zakona i principa vladavine prava u Crnoj Gori. Početkom narednog mjeseca obaviće se dodatni razgovori o primjeni normi ovog zakona”, kazala je Kasalica.

Vlada je kroz paket mjera podrške privredi i građanima obezbjeđuje jednokratnu finansijsku pomoć od 100 eura za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije za obveznike sa spiska ugroženih djelatnosti, kao i one koji su izmirili sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

“Subvencijama iz predstojećeg paketa mjera podrške privredi Crne Gore posredno apelujemo da se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga prihvati bez pritisaka i odbijanja zakonskih obaveza. Podsjećam da je Vlada Crne Gore paketom za prvi kvartal ove godine obezbijedila i mjeru koja se odnosi na finansijsku podršku u uspostavljanju sistema za elektronsku fiskalizaciju. Takođe, Vlada će i paketom mjera podrške građanima i privredi za drugi kvartal ove godine subvencionisati dio troškova elektronske fiskalizacije kroz direktna budžetska davanja”, navela je Kasalica.

Kako je ranije najavljeno, poreski obveznici koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31. 3. 2021. godine, pravo na finansijsku pomoć ostvaruju bez podnošenja zahtjeva i bez potvrde o namjeni utrošenih sredstava, jer će, nakon zvanične registracije, fiksni iznos finansijske pomoći biti uplaćen na njihov tekući račun.

Moguć štrajk advokata

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je juče “Vijestima” da već mjesecima ukazuju Ministarstvu finansija da oni ne mogu biti obveznici fiskalizacije, kao i da su u petak poslali dopis o tome predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

“Ukoliko se ne riješi problem advokati će na radikalniji način pristupiti odbrani svojih prava. U toku je potpisivanje peticije a mogući vid protesta je obustava pružanja pravne pomoć, odnosno štrajk”, kazao je Begović.

On je naveo i da je u Srbiji advokatura izuzeta od fiskalizacije.

“Advokatura je Ustavom definisana kao nezavisna i samostalna profesija, koja može biti i besplatna, a kako se u praksi često dešava i da je naplativa tek nakon dužeg vremena ili nenaplativa ako advokat vrši zastupanje na račun troškova sudskog postupka, koje dobije jedino ukoliko postigne uspjeh u poslu. Kako je sada predviđeno, mi bi čim nas klijent angažuje morali da obračunama troškove i fiskalizujemo račun, odnosno odmah budemo obveznici poreza na taj iznos, bez obzira da li ćemo i kada naplatiti taj novac”, kazao je Begović.

On se nada da će u razgovorima narednih dana pronaći prihvatljivo rješenje.

Na pitanje šta se dešava sa poreskim dugom advokata, Begović kaže da se on smanjuje kroz reprogram, ali priznaje da ima kolega koji kasne sa obavezama. Poreski dug advokata 2015. godine iznosio je 6,3 miliona eura, dok je u međuvremenu zahvaljujući mogućnosti reprograma smanjen za oko tri miliona.

“Ima kolega koji ne mogu da plate, a i onih koji imaju ležerni pristup ovom pitanju. Upozoreni smo iz Poreske uprave da ima advokata koji kasne u plaćanju obaveza iz reprograma i zamoljeni smo da utičemo na njih da plaćaju svoje obaveze što i činimo”, kazao je Begović.

Izvor: Vijesti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.