Kamenje je svezano, a pušteni psi

0

Piše: Saša Dr. Đurović

Rekao sam da Katnić neće zalagat bez kastiga. I ne treba se radovat’ tuđoj nevolji iako je velju i slične ćevapdžije neko pustio u CG, ‘nako.

Dakle, prosto mi dođe žao Milivoja. Ne jer nije znao šta radi, nije Milivoje avetan!? A opet, ne bi njega braća izabrala za funkciju koju je vršio da je u pamet. Sa ogromnim postotkom vjerovatnoće spreman da tvrdim da on ZAISTA misli da je u CG spreman državni udar i da su oragnizatori bili ona baba finansirana iz penzionog fonda i njena dobro organizovana družina. Potpomognuta zlim Milanom, poetom iz Zete, te vojvodom Mandom iz manite Krnje jele.

E tu je kvaka. A nije Bora Spužić. Što Katnić misli da je to realno sve bilo a da je on, nakljukan lažima postupao po savjesti, sugerisanoj, jer državni udar nije mala stvar. U varijanti da se zaista prepremao. Kao što nije. Ali prisjetimo se samo tih opskurnih likova zvanih paja i onaj drugi, potpun idiot, koji je ubio nekog u Hrvatskoj zarad jednog Fergusona. Ne Ser Alexa no traktora. Onome je na čelo pisalo, -kretenoid!- E već, paja.. on je djelovao kao profesionalni trgovac oružjem tipa, britvulin, čekić, satara, testera. Sanjao je štilovku.

Dakle, papazjanija jedna, u koju je Katnić stoprocentno povjerovao. A onda postupao po naređenju. No, neznanje ne opravdava. I sad, muka mu je tamo đe je jer on ni kerove nije vezivao, kako piše. A on je utamničen. Lijepo je i što pozdravlja snahu, i sina što bodri da radi na porastu nataliteta u CrnogoracaH. Pogotovo je lijepo što mu sugeriše da čita Andrića! Veleumno! CG je prepuna malih ljudi.

Sve je to ok, ali on jadan ne zna o čemu priča. Pominje japanske samuraje, ali tako skončat neče. Znam jednog, drug mi je, nijesmo se dugo vidjeli, što ne utiče na intenzitet prijateljstva, koji zaista bijaše spreman da skonča kao samuraj, pa ga poslaše doma upravo odande. Ima tome već. Ali taj ima karakter i nema veze s politikom! No bijaše potpuno riješen da umre. A Milivoje več predviđa pad u komu a onda  veli -kad mu se vrati mozak- da će nastavit do kraja..

Polako, postepeno, step by step..

A ja personalno, časna riječ, ne bih Milivoja držao u kazamat. U specijalizovanu ustanovu prije, jer poznajući pomalo psihijatrijsku nauku od samog njegovog  starta na poslu kojeg je obavljao, njegovo mentalno zdravje je blo upitno. A onda, prosto je, njime je bilo lako manipulisat. I tako je i rađeno. K’o samuraj završit neće ali ga nece ni zalagat. Milion %. I eto problema. Jer on apsolutno ne shvata da je griješio. Mnogo. Potpuno siguran da je radio po pravu i pravdi i u korist CG. A samo je bio izmanipulisan od strane neobrazovanih, loših đaka, koji su dobro u pamet kad se marifetluka tiče. Milivoje im je pao kao kec na 10. Sad ga oni brane. Prvo ga uždili pa ga sad gase. Bez vode, nego ‘nako, na suvo. Uzalud. Zalagat ga Milivoj neće bez kastiga, a volio bih da se varam. No njegov krešendo u finišu pisma koji otprilike glasi-smrt fašizmu ( i dalje ne znam ko su fašisti u CG)  sloboda narodu, Crnogorskom- ne uliva povjerenja, da nije duboko zabrazdio. Kad se njegovog mentalnog zdravlja tiče. Na žalost. Da je vječna Crna Gora.- Završava Milivoje. Saglasan. Ali Crna Gora država, a ne sitno sopstvenička tvorevina piljara, jajara i ponavljača đaka.

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.