Kakvo nas proljeće čeka: Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu

0

Proljeće počinje za šest nedelja, a meteorolozi su već objavili prognozu kakvo će biti.

Prema dugoročnoj prognozi „Akjuvedera“, toplo vrijeme će se vratiti u djelove Evrope već tokom marta i vladaće i u aprilu i maju, dok će drugi djelovi morati duže da čekaju na njega.

Kako navode iz ovog meteorološkog servisa, proljeće 2021. godine moglo bi da liči na ono iz 2018, kada je „Zver sa istoka“, talas hladnog vremena, pogodio delove Evrope.

Meteorolozi predviđaju da će u južnoj Evropi, olujni talas koji je zahvatio prvo zapadnu, a potom i taj dio Evrope tokom zime, ostati aktivan i početkom proljeća.

Oluje će se kretati linijom Francuska-Italija-Balkan, posebno tokom marta, što je neuobičajeno za to doba godine, navode iz „Akjuvedera“.

„Taj južni talas oluja nestaće do kraja proljeća, ali će napraviti štetu u južnoj Evropi do maja“, rekao je Tajler Ros, viši meteorolog ovog servisa.

Kako se oluje budu približavale Sredozemnom moru, povlačiće sa sobom jake padavine u Italiji i na zapadnom dijelu Balkana, što može izazvati opasnost od poplava početkom proljeća, posebno u krajevima koji su bili pogođeni jakim kišama krajem 2020. godine, navodi „Akjuveder“.

Do kraja aprila i tokom maja, oluje se sele na sjever i na jug Evrope stiže toplije i suvlje vreme, prognoziraju meteorolozi.

Jedna od najsnežnijih zima pogodila je sjeverozapadne i centralne djelove Evrope, pa se mnogi pitaju kada će proljeće, a meteorolozi navode da će ono doći sa zakašnjenjem.

Hladnoća će se zadržati u martu na području od Irske i Velike Britanije, do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske.

Takođe, moguće su pojave oluja u zapadnoj Evropi, pa se može očekivati snijeg u Škotskoj, Engleskoj i višim djelovima Francuske i Njemačke sve do marta. Snijeg je moguć i na sjeveru Evrope gdje će se preseliti olujni talas sa juga kontinenta.

Meteorolozi predviđaju da bi u zapadnoj i sjevernoj Evropi mogao da se dogodi povratak „Zveri sa istoka“, upliv hladnog talasa krajem zime i početkom proljeća, ali ne u tolikoj mjeri kao što je 2018. godine hladan vazduh iz Sibira donio pad temperatura. Navode da se u većem dijelu Evrope rast temperatura očekuje tokom aprila i maja.

Sa druge strane, istočnu Evropu očekuje ljepše i toplije vreme tokom proleća, uz mogućnost nekoliko hladnijih dana..

Međutim, moguće je da u martu bude kratkotrajnog kasnog snijega u ovom regionu Evrope, navode iz „Akjuvedera“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.