Kako bi Srbija mogla večeras da izgleda u Moskvi

0

Čule su se brojne dobronamjerne kritike nakon neuspjeha na Mundijalu u Kataru da je igra reprezentacija Srbije u velikoj mjeri pročitana i da nije postojao “Plan B” kada ne ide, da se nečim iznenadi protivnik. Kao što je to radila, recimo, Argentina, koja je do finala mijenjala više formacija, sastava…

Izgleda da je to uvažio selektor Dragan Stojković, jer je mjesecima unazad najavljivao da će testirati sa reprezentacijom Srbije i neki novi sistem igre, da se oprobaju Orlovi i mimo ovog 3-4-2-1 (ili povremeno 3-4-1-2), koji jeste donio dosta uspjeha, ali ni u Kataru, niti u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije tako dobro funkcionisao kao prije toga.

Pomalo iznenada Stojković je formaciju sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji poslao na teren protiv Mađarske u Budimpešti. Tada je ostavio Dušana Tadića na klupi, a u liniji ispred golmana Vanje Milinkovića-Savića bili su Eraković, Milenković, Pavlović Terzić. Ispred njih Gudelj i Lukić, dok su ofanzivnije uloge imali Živković desno, Sergej u sredini i Gaćinović lijevo, a u špicu je sam bio Mitrović.

I taj izbor nije funkcionisao. Mađari su prije svega kontrama po bokovima pravili velike probleme, tako su došli i do vodećeg gola, pa je Piksi već na početku drugog poluvremena sve “resetovao” na prirodnu formaciju koju su Orlovi igrali dvije godine prije toga.

Ipak, Stojković nije odustao od testiranja nove formacije. Jesenas je najavio da će je isprobati u martovskim mečevima, s tim što ga je na to u velikoj mjeri “naterala” pojava vrlo talentovanog desnog beka Koste Nedeljkovića. A, talentovani desni bek je postao ređi od jednoroga u srpskom fudbalu. Od te ideje selektora nije odgovorila ni povreda mladog defanzivca Aston Vile na pozajmici u Crvenoj zvezdi, zbog kojeg ga nema u ovoj martovskoj akciji reprezentacije.

U neku ruku Stojković je poručio da će meč u Moskvi protiv Rusije večeras (18.00) poslužiti da vidi kako će Orlovi reagovati na novi sistem igre. I gotovo je sigurno da će to biti ponovo pokušaj u 4-2-3-1 ili 4-5-1, pošto je Piksi poručio da postoje samo tri linije u fudbalu.

Istina je da u prethodnih petnaestak godina ista ta formacija, koju su forsirali brojni selektori, nije donijela neki uspjeh Srbiji. Kod Radomira Antića, recimo, igralo se 4-4-2, odnosno više 4-2-4, kod Slavoljuba Muslina sa trojicom pozadi, a i Stojković je oba rezultatska uspjeha ostvario igrajući 3-4-2-1 uz varijantu 3-4-1-2.

Ali, vrijedi probati, ništa se ne gubi…

Ko će biti na golu, potpuno je svejedno, pogotovo što su sva trojica u odličnoj formi. Iz zadnje linije iz Budimpešte nisu sada tu Milenković i Terzić. Izbor igrača govori da će Stojković staviti Milana Gajića uz desnu, a Filipa Mladenovića uz lijevu aut liniju. U sredini će biti Strahinja Pavlović levo i verovatno Strahinja Eraković sa desne strane.

Saša Zdjelar je jedan od dva klasična zadnja vezna u ovom sastavu i logično je da dobije priliku protiv Rusa, igrača koje dobro poznaje iz tamošnjeg šampionata. Pored njega bi trebalo da igra Saša Lukić.

Ova formacija omogućiće Andriji Živkoviću da najzad u reprezentaciji zaigra na svojoj poziciji, kao desno krilo koje ulazi u sredinu. Uloga centralnog ofanzivnog veziste biće u rukama Tadića ili Sergeja, dok bi lijevo, kao nekada, trebalo da bude Filip Kostić, koji je možda malo i zaboravio kako se bješe igra ta uloga. U špicu sam Aleksandar Mitrović.

Šteta je što Orlovi nisu u najjačem sastavu, da se vidi kako bi onda novi sistem igre funkcionisao. Ali, sad je pravi trenutak za testove, sledeće okupljanje je na početku priprema za Evropsko prvenstvo, a tada bi već trebalo da se ima jasna slika kako Srbija želi da igra na šampionatu u Njemačkoj.

 

(mozzartsport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.