17. 10. 2018. - 10:12

FLEŠ

Kad politika okupira policiju: Baković bježi od odgovornosti, krši zakon i krije se iza američke policije!

Crnogorska policija je sve spise iz istrage u slučaju pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić dostavila američkom Federalnom birou za istrage (FBI), ali još nijesu dobili odgovor od njih, kazao je danas pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković.
On je na današnjoj pres konferenciji u podgoričkom Centru bezbjednosti kazao da su dokumentaciju dostavili preko Ambasade SAD u Podgorici, a od FBI očekuju sugestije i instrukcije šta još da urade kako bi rasvijetlili ovaj zločin.
Ova informacija, sama po sebi, najbolje govori koliko je Crna Gora “nezavisna” zemlja. Istragu o pokušaju ubistva novinara vodi FBI!!! Ne pamtimo da je sličaj slučaj zabilježen u svijetu, da policija preda sve spise predmeta trećoj policiji i da čeka instrukcije policije neke strane zemlje, koja nema veze sa kritičnim događajem, da vide šta da rade. Da ne bude zabune, nije Baković rekao da čekaju određena vještačenja (što bi bilo razumljivo i logično) već da čekaju, drugim riječima, naređenja šta dalje da rade u predmetu. Posebno će biti interesantno ispitati da li je davanjem spisa predmeta trećoj policiji, koja nema veze sa događajem, Baković prekršio zakon, zbog čega bi morao i da odgovara.
Ako Baković ne zna, da ga podsjetimo, FBI nema ingerencije na istrage u Crnoj Gori. Osim ako se ne radi o sumnji da su umiješani američki gradjani ili se radi o transnacionalnom kriminalu koji može ugroziti nacionalnu bezbjednost SAD-a.
Napad na novinarku, koliko je javnost upoznata, nije napad na SAD niti se taj događaj desio u toj zemlji, da bi FBI imao ingerencije. Očekivati pomoć od FBI ili bilo koje druge policijske službe u rješavanju teških djela je normalno i logično. Čekati naređenja od stranih policija šta raditi u konkretnom slučaju koji se ne tiče te države i policije je kapitulacija ili neznanje. Ili još nešto gore. Bježanje od odgovornosti. Jer, ako je uviđaj na licu mjesta urađen loše, ako nijesu izuzeti tragovi, ako nije pronađeno zrno i ako nije urađeno još mnogo toga, i ako je u startu napravljen neki propust, nema te svjetske policije koja, u tom slučaju, može rasvijetliti djelo. Na ovaj način, Baković prikriva svoje neznanje za svoj nerad pod firmom da istragu sad vodi FBi, a kad oni ne mogu ovo da riješe, kako to onda očekivati od njega.
A koliko je Bakovićev potez znak neznanja najbolje govori činjenica koju je izrekao da su “dokumentaciju dostavili preko Ambasade SAD u Podgorici”. Drugim riječima, agenti FBI nijesu došli da se upoznaju sa predmetom, nego su im spisi predmeta poslati poštom. Toliko o ozbiljnosti ove Bakovićeve akcije.
Baković je na ovaj način priznao ono što javnost odavno zna. Da je na mjesto šefa kriminalistike doveden po partijskoj direktivi bez dana radnog iskustva u policiji. I da se i na ovom slučaju to neznanje itekako vidi. Zato i ne čudi što ne zna svoj posao, nego čeka instrukcije sa strane, kako bi prikrio svoj nestručan rad. I kako bi se na taj način prao pred crnogorskom javnošću.
Zato, dok nije napravljena još veća šteta njegovim neznanjem, Baković treba da bude smijenjen. Koliko odmah. I ne samo smijenjen, već i da bude predmet provjere za sve eventualne propuste koje je napravio od kada rukovodi kriminalističkom policijom. A dovoljno je sjetiti se da se najveći broj nerasvijetljenih ubistva u zadnje dvije decenije desio upravo se za vrijeme njegovog mandata i da skoro niko nije odgovarao za to.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *