Jovanović (DNP): Državljanstvo dali licu koje je optuživano za mobing

1

Dodjeljivanjem crnogorskog državljanstva dugogodišnjem šefu katedre za filozofiju u Novom Sadu Milenku Peroviću, Vlada Crne Gore je još jednom potvrdila svoj anticivilizacijski i antisrpski karakter, smatra Nikola Jovanović, šef Medijskog centra DNP-a.

“Poznati su nacionalšovinistički stavovi profesora Perovića prema Srbima u Crnoj Gori, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu Amfilohiju i evidentno je da su ga isključivo ti epiteti kvalifikovali za prijem u crnogorsko državljanstvo. Dodijeliti državljanstvo onome ko širi mržnju i poziva na diskriminaciju većine u Crnoj Gori, kad god mu se za to javno ukaže prilika, jasna je poruka da su te vrijednosti temelj politike režima DPS-a. Nakon izricanja zabrane intelektualcima iz Srbije da uđu u Crnu Goru, uslijedio je uvoz poželjnih „intelektualaca“ koji se po pravilu bore protiv „velikorpske hegemonije“ i koji su spremni da izgovore naručene i najbrutalnije neistinitosti za potrebe režima, baš na isti način kako to unazad godinama radi iskopleksirani Beba Popović i njegova minut-dva „informativa“, kaže Jovanović.

Razumije se, ove kvaziintelektualce crnogorski režim rentira za svoje potrebe u trenutcima kada treba građanima baciti prašinu u oči i preusmjeriti pažnju sa stvarnih problema.

“Perović nema nikakav poseban značaj za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes za Crnu Goru, zbog čega ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopštilo u čemu se ogleda taj njegov poseban „značaj“ i zbog čega mu je dodijeljeno crnogorsko državljanstvo, tako da se nameće logički zaključak da je to nagrada i zaštita za njegove šovinističke stavove. Ovim je vlast afirmisala antisrpku histeriju i najavila novi obračun sa sprskim pitanjem u Crnoj Gori, ističe on.

Inače, dodjeljivanje državljanstva problematičnim ličnostima je specijalnost crnogorske vlasti koja je do sada podijelila preko 200 počasnih državljastava kontroverznim licima među kojima je Taksin Šinavatra, bivši tajlandski premijer koji je bio osuđen za korupciju kao i Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbjednosti koji je optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava.

“U ovu matricu se profesor Perović savršeno uklapa jer je isti pravosnažno osuđen za mobing jer je ucjenama i prijetnjama spriječio asistenta na Filosofskom fakultetu u Novom Sadu da doktorira. Apsurd je da Crna Gora ima jedan od najrigidnijih zakona o državljanstvu zbog čega postoji veliku broj lica bez državljanstva a da sa druge strane vrh vlade dijeli šakom i kapom državljasntvo onim licima u kojima vide ostvarivanje sopstvenih interesa. To je pouzdan znak da se radi o diktaturi koja je privatizovala državu i zakone i koristi ih u cilju sopstvenih interesa. Više desetina hiljada građana čeka na prijem u državljanstvo Crne Gore, a mnogi od njih su rođeni ovdje i većina ispunjava zakonske uslove, ali se ti slučajevi ne rješavaju isključivo iz razloga što je za većinu procijenjeno da bi u slučaju dobijanja državljanstva glasali protiv vlasti, stoji u saopštenju.

Sa druge strane, iz državljanstva se ne brišu oni koji decenijama ne žive u Crnoj Gori i koji su po sili zakona izgubili državljanstvo jer je česta pojava da neko glasa umjesto tih lica na izborima.

“U slučaju dodjeljivanja počasnog državljanstva, među kojima je i slučaj profesora Perovića, radi se isključivo o ličnim, lukrativnim i političkim interesima vrha režima i taj proces predstavlja zloupotrebu zakona i uvredu zdravog razuma za većinu građana u Crnoj Gori”, poručio je Jovanović.

1 Comment
  1. Bijela Zager komentariše

    Daj ne lu..j. Optuzio ga onaj koga je on promovisao do odredjenog stepena. Valjda on najbolje zna koliko je ovaj tezak. E sada trebao je da zna i koliko je moralan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.