Jovanović: Apel raseljenima da se prijave za povratak na sjever Kosmeta

0

Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih pozvao je danas Srbe iz južne pokrajine sa boravištem u Crnoj Gori da se evidentiraju za povratak na sjever Kosova i Metohije.

Savez na čijem je čelu, kako je rekao, u saradnji sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije radi na identifikovanju porodica sa neriješenim stambenim pitanjem koje žele da život nastave u povratničkom naselju Sunčana dolina kod Zvečana, nezavisno od toga iz kog dijela pokrajine su protjerani 1999.godine.

„Naročito će se voditi računa o mlađim i obrazovanijim bračnim parovima sa djecom, te samohranim roditeljima i brojnijim porodicama“ – kazao je Jovanović.

Podrazumijeva se, rekao je on, da oni koji su otuđili imovinu na Kosmetu ne mogu konkurisati za povratak na sjever.

Jovanović je naglasio da država Srbija čini napore da osim rješavanja stambenog pitanja povratnicima obezbijedi i zaposlenje najmanje jednog člana porodice, kao i sve druge uslove neophodne za punu reintegraciju na Kosovu i Metohiji.

Osim u Sunčanoj dolini, koja će dijelom biti useljena već za Vidovdan, stanovi za raseljene sredstvima Vlade Srbije grade se i drugim djelovima sjevera Kosmeta.

„Uprkos najsvježijem nasilju u režiji takozvanih specijalnih jedinica kosovske policije koje je za cilj imalo zastrašivanje Srba u četiri opštine sjevera Kosmeta, odlučnost Srba za opstankom i povratkom u taj dio Srbije mora ostati neupitna, dok se od međunarodnih faktora pod čijim je pokrajina protektoratom već dvije decenije očekuje da konačno počnu sa stvaranjem uslova i za povratak u metohijske opštine, odakle je najvećih broj protjeranih Srba i Crnogoraca koji su utočište našli u Crnoj Gori“ – poručio je Jovanović.

Evidentiranje za povratak raseljenih na sjever Kosmeta vrši se u sjedištima Udruženja raseljenih u Beranama, Podgorici i Baru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.