Još uvijek nepoznata sudbina spomenika Mirku Petroviću: Kriza vlasti u Podgorici bacila u sijenku inicijativu Kuča

0

Pitanje izmještanja spomenika vojvodi Mirku Petroviću iz centra Podgorice uzburkalo je javnost Crne Gore prethodnih mjeseci a mišljenja po pitanju treba li spomenik izmještati su podijeljena. I dok odbornici vladajuće koalicije iz Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Crne Gore podržavaju inicijativu za izmještanje, iz gradske opozicije već su počeli da se bune i u svom DPS maniru poručuju – da će ih želja biti.

Najnovija vijest o slučaju spomenika je da će 14. jula Udruženje Kuča i prijatelja Kuča organizovati pomen stradalima u Crnogorskoj pohari Kuča iz 1855/56 godine kod spomenika na Orljevu a na skupu će organizacioni odbor obavijestiti javnost i potpisnike Peticije o dosadašnjim rezultatima zahtjeva na uklanjanju spomen-obilježja o narednim aktivnostima.

Peticija je, sudeći po broju potpisa, kako naš portal nezvanično saznaje, prošla itekako dobro a ista je upućena gradskom parlamentu na razmatranje. Međutim, zbog krize vlasti u Glavnom gradu, ovo pitanje je palo u drugi plan.

Podsjećamo, pitanje spomenika aktuelizovano je početkom godine kada je organizacija plemena Kuči pokrenula potpisivanje peticije za izmještanje (a ne rušenje) spomenika vojvodi Mirku Petroviću koji je postavljen za vrijeme vladavine DPS-ovog Ivana Vukovića. To pitanje je i tada bilo kontroverzno imavši u vidu da je vojvoda Mirko po nalogu knjaza Danila izvršio poharu Kuča, što je jedan od najtamnijih stranica crnogorske istorije.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, krajem prošlog mjeseca obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović sa Zahtjevom za izmještanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg nezavisnosti).

„Pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen je u Zakonu o spomen obilježima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen obilježja „…licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu…“ Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I“, kazali su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću Njegošu postavljen je na Trgu nezavisnosti u Podgorici 31. jula 2017. godine i pored protivljenja jednog čitavog brdskog plemena Kuči.

Ko je bio vojvoda Mirko?

Razlozi za inicijativu su široj javnosti itekako jasni – Pohara Kuča sprovedena po naredbi knjaza Danila. U narodu se i danas prepričava naredba knjaza Danila, koju je dosljedno sproveo njegov brat, vojvoda Mirko Petrović: „Udri Kuča na Božju vjeru, ako ga drugačije ufatit ne moš… i djeca u kolijevke da se kolju!“

Razlog krvavog pira bio je bunt Kuča, koji nisu mogli više da trpe teror koji je sprovodio cetinjski gospodar. Sablja Mirka Petrovića i „njegove vojske sjekla je glave tek rođene djece, a od njene oštrice nisu pošteđene čak ni žene trudnice”, samo je detalj iz brojnih kazivanja zapisanih u knjigama savremenika, prenijela je ranije Politika.

A prema kazivanju očevidaca iz vremena tih tragičnih događaja, posebno zapisu vojvode Marka Miljanova, „posječene su 243 plemenske glave, od čega 17 ’vojničkije’, dok su preostale bile staraca, žena i djece…”

„Glave ljudi i djece, koje su posječene, skupljene su na uljanik popa Luke i pobodene na rozge oko uljanika, kako bi iž vojvoda Mirko moga gledat i vidjet koliko iž je”, zapisao je glasoviti vojvoda Marko Miljanov.

„Šta reći za mnogobrojne posječene glave glasovitih plemenika, njihovim zapaljenim ognjištima, pa čak i crkvama!? To je zločin koji u današnjoj terminologiji može ponijeti i najsuroviju riječ – genocid”, kazao je svojevremeno okupljenim Kučima sveštenik Branko Tapušković. „A Zločinci nisu mogli da pobegnu od Božjeg suda. Knjaz Danilo ubijen je od ruke Todora Kadića, dok je njegov brat vojvoda Mirko umro od kolere.”

Šta traže Kuči?

Sa skupa održanog u Kučima januara ove godine, ovo srpsko pleme traži izmještanje spomenika, a kako je kazao izvor BORBE, ne pozivaju na njegovo rušenje, već prosto izmještanje.

Kuči tvrdi da je vlast Demokratske partije socijalista namjerno postavila spomenik 2017. godine kao osvetu Kučima koji su uvijek bili protiv Mila Đukanovića i njegove mafijaške klike.

Književnik Perivoje Popović kazao je tada da je postavljanje spomenika krvniku Kuča u centru Podgorice u stvari Treća pohara Kuča i da i stari i mladi treba da se udruže zajedno da se skupi što više potpisa za peticiju da se pitanje uklanjanja spomenika stavi na dnevni red neke sjednice Skupštine opštine.

FOTO: Kuči

 

Momčilo Vuksanović je poručio da krvniku Kuča nije mjesto na vratima Kuča i da se svim pravnim sredstvima treba izboriti za njegovo ukljanjanje sa te pozicije. I Milisav Popović je naglasio da glas Kuča treba da se čuje i da je neophodno da se o zločinu Mirka Petrovića i njegove vojske mora javno govoriti. Sa skupa je poručeno da će do kraja mjeseca krenuti sa prikupljanjem potpisa za pomenutu peticiju.

Mirko Petrović Njegoš rođen je na Njegušima 1820 godine, bio je crnogorski vojvoda, diplomata, pjesnik, stariji brat kneza Danila, a otac kralja Nikole.

Mirko Petrović Njegoš se proslavio nakon pobjede nad Turcima u bici na Grahovcu 1. maja 1858. u kojoj je zapovijedao crnogorskom vojskom, a Kuči su tada pozivali da Spomenik bude izmješten upravo na mjestu te njegove velike pobjede.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice otkrili su 2017. godine tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković i tadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

“Obnavljamo i otkrivamo ovaj spomenik svim crnogorskim bastadurima koji su već odavno sebi spleli vijenac pod slobodarskim nebom Crne Gore”, najavio je ministar Bošković.

Na postamentu je ispisano „Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878“.

Postolje spomenika je iz dva dijela, napravljeno je od granita iz Indije, teško je 26 tona. Granit je iz Indije dopremljen u Italiju, a nakon toga u Sarajevo, gdje je obrađivan i dopremljen u Podgoricu, dok je mermer iz Prilepa.

FOTO: Mirko Petrović Njegoš

 

Obelisk sa postamentom je visok preko deset metara, a autor djela je poznati umjetnik Dimitrije Popović.

Odluku o podizanju spomenika podržali su na sjednici Skupštine Glavnog grada, krajem jula 2015. godine odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-DUA-BS-LP-HGI, dok su protiv odluke glasali odbornici DF-a, Demosa, Demokrate, SNP, a Pozitivna je bila uzdržana.

Razlog za podizanje spomenika predstavnici Glavnog grada vide u značaju ličnosti vojvode Mirka Petrovića za Crnu Goru, ali i ističu da se radi o obnovi spomenika koji je u centru Mirkove varoši postavljen 1886. godine, a srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović.

„Nije on srušen zbog 1856. godine, već zato što je bio simbol crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala Crna Gora“, istakao je ranije Slavoljub Stijepović, što je poznata retorika DPS-a.

Međutim, interesantno je napomenuti da Kuči do tada istorijski nisu bili dio Crne Gore, već su više naginjali ka Raškoj oblasti.

PES i ZBPG podržavaju inicijativu: Čarapić bi da donira spomenik Cetinju

Početkom godine, kada je pokrenuta peticija, šef odborničkog kluba NSD-a za Podgoricu, Mitar Šušić, kazao je „Borbi“ da samo podizanje spomenika vojvodi Mirku, bez prethodne analize i javnih konsultacija, i to upravo na teritoriji Podgorice koja istorijski predstavlja teritoriju Kuča nije bio plod dobronamjerne želje da se oda počast vladarskoj kući Petrovića.

„Nemam sumnje da se podizanjem tog obeliska samo željela postići polarizacija, podjela, gurnuti prst u oko Kučima i svim drugim građanima koji iz razumljivih i očiglednih razloga imaju velike rezerve kada su u pitanju zasluge tog lica“, naglasio je Šušić.

To je bio, istakao je on, jedan model vladanja na potpirivanju i izazivanju tenzija i mržnje.

„To je bila jedna stupidna ideološka matrica koja je težila da silom i inatom utjeruje identitet i nameće svoj interes kao vrhovni kompas društva, gazeći i ljudske i Božije zakone”, jasan je on.

FOTO: Mitar Šušić

 

Upravo zato je, pojašnjava on, od svih Petrovića odabran vojvoda Mirko – kao simbol vlasti i države kakvu je DPS sa svojim narko partnerima priželjkivao.

„Kao prijetnja svakom ko ne prihvati njihov interes i njihov patronat. Upravo zato je, od svih teritorija Crne Gore, odabrana Podgorica u kojoj su zločini tadašnjeg režima prema civilnom stanovništvu Kuča dosegli svoj vrhunac – da bude simbol legitimizacije zločina u ime vlasti. Stoga, inicijativa mještana Kuča je opravdana, utemeljena i predstavlja civilizovan odgovor na anti-civilizacijske akte prethodne administracije Glavnog grada i kao takva, imaće našu podršku“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, u Podgorici, možda baš na tom mjestu, treba da postoji spomenik žrtvama pohare Kuča, jer tragedija tog zločina je, kako kaže, nedovoljno poznata građanima Crne Gore, a ne zaostaje za onima u Pivi ili u Velici.

„Naprotiv, tim je veća što su u slučaju Kuča, žrtve i zločinci bili isti narod, što je zločin izvršen u ime centralne vlasti jedne dinastije, koja iz drugih razloga i zbog drugih ličnosti ima značajno mjesto u našoj istoriji“, zaključio je, u razgovoru za BORBU, odbornik NSD-a u Glavnom gradu, advokat Mitar Šušić.

Funkcioner Pokreta Evropa Sad (PES), Vasilije Čarapić, izrazio je podršku inicijativi da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Prijestonici Cetinje.

Čarapić je istakao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku Petroviću, poznatom kao vojvodi od Grahova, Prijestonici Cetinje bila primjeren gest s obzirom na njegovo porijeklo sa Njeguša.

Podržao bih donaciju spomenika Vojvodi Mirku Petroviću Prijestonici Cetinje, jer smatram da je to primjeren gest budući da je vojvoda Mirko poznat kao vojvoda od Grahova, porijeklom sa Njeguša“ – izjavio je Čarapić u nedavnoj izjavi za „Borbu“.

FOTO: Vasilije Čarapić

 

Čarapić naglašava da je ključno voditi ovu diskusiju u duhu tolerantnosti i međusobnog uvažavanja.

Podcrtavam da atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer imamo dobru priliku da kroz ovaj gest uvažimo i Kuče i Cetinjane“ – zaključio je Čarapić.

Pokret za Podgoricu će se izjasniti kad dođe na dnevni red

I Pokret za Podgoricu oglasio se ranije za naš portal, a odbornica tog pokreta Nađa Ljiljanić je za Borbu kazala da će se oni prema svakoj inicijativi odrediti kada ona bude predata i kada budu obavili dijalog sa građanima na nekom većem nivou.

Na pitanje našeg novinara, da li će podržati inicijatvu o izmještanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa Gradskog trga, Ljiljanić je kazala da smatraju da svako rušenje spomenika nije dobro za Podgoricu i za Crnu Goru.  Na konstataciju našeg novinara da je u pitanju izmještanje i da se nigdje ne pominje rušenje spomenika, Ljiljanić je kazala da će se o tome izjasniti kada inicijativa bude predata, u najboljem interesu građana Podgorice.

FOTO: Nađa Ljiljanić

 

Mi smo više za dijalog i za razgovor i ne možemo sada odgovoriti na to pitanje u tom smjeru da li ćemo se prema tome pozitivno izjasniti“, poručila je Ljiljanić.

Pokret za Podgoricu kasnije je preko našeg portala i pozvao cjelokupnu zainteresovanu javnost da uzme učešće u dijalogu o spomeniku Mirku Petroviću.

Odbornica Pokreta za Podgoricu u skupštini Glavnog grada, Nađa Ljiljanić, izjavila je za naš portal da članovi Pokreta za Podgoricu već uveliko rade na organizaciji velikog dijaloga o inicijativi za izmještanje spomenika vojvode Mirka Petrovića sa Gradskog trga.

Oglasile se i Demokrate

Povodom inicijative za uklanjanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici, redakcija portala Borba ranije je kontaktirala i Nevena Gošovića iz Demokrata.

Gošović je za naš portal istakao da trenutno ne može govoriti u ime Demokrata jer odluku o tome donose organi stranke i njihov klub odbornika, ali je iznio svoj lični stav o ovom pitanju. „A što se mene lično tiče, nije imao podršku kad se je postavljao iz razloga koje smo tada javnosti i te kako učinili dostupnim, tako da iz tih istih razloga podržavam tu inicijativu,“ izjavio je Gošović.

FOTO: Neven Gošović

Opozicija bi da brani spomenik „kučkog krvnika“

Čarapićeva izjava, između ostalih pokrenula je salvu komentara iz podgoričke opozicije a što se najbolje može sumirati rečenicom šefa odborničkog kluba DPS-a – želja će vas biti.

„Želja će te biti Čarapiću! Ali makar pokazujete pravo lice. Želite da izazivate podjele i nemire u PG“, napisao je Klikovac na mreži „X“.

I predsjednik Glavnog odbora SDP Mirko Stanić osvrnuo se na izjavu poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića, koji je saopštio da podržava inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se ukloni spomen obilježje vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici i da se donira Cetinju.

„Samo ekonomija, razvoj, IBAR, srpski nacionalni savjet, ulagivanje radikalnim elementima, plemenština, vijeće narodnih skupština i ostale gluposti“, kazao je Stanić na mreži Iks.

Onda da se, dodaje on, pošalje i Mirkova varoš na Cetinje, jer je i to nasljeđe velikog vojvode.

„p.s Grahovo je u Nikšić…“, rekao je Stanić.

Reagovali su i iz SD-a i kazali da umjesto obećanog povećanja plata, socijalnih davanja, novih fabrika, ubrzavanja puta ka EU i ostalih šarenih laži kojima su zamajavali javnost u predizbornom periodu, Vasilije Čarapić i njegov Pokret Evropa sad su se danas zalećeli ni manje ni više nego na spomenik Mirku Petroviću!

“Evropski”, nema šta. Stoga poručujemo i njemu i ostalim Čarapićima: to neće proći, poručuju iz Socijaldemokrata

„Ovakva bezumna ideja bila bi drugi atak na spomenik Vojvodi Mirku Petroviću, a inicijatori istog bili bi crnim slovima upisani u crnogorskoj istoriji kao sponzori mržnje protiv sopstvene države i dinastije Petrović. Zato pozivamo gospodina Čarapića da izbjegne ovakvu retoriku, da se mane ćorava posla, odnosno da konačno prestane sa jalovim pokušajima da dodvoravanjem DF-u spasi vlast u Glavnom gradu, kojoj je svakog dana kraj sve bliži.”, zaključuju oni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.