Joksimović: Pojačano interesovanje SAD za evrointegracije regiona

Joksimović: Pojačano interesovanje SAD za evrointegracije regiona

Interesovanje jedne velike i snažne sile kao što su SAD za evrointegracije regiona ne mora da bude nužno loše, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da Amerika prepoznaje Srbiju kao najznačajniju zemlju u regionu, bez obzira što nemamo aspiracije da postanemo članica NATO-a.

Joksimović je za Tanjug, komentarišući pojačano angažovanje SAD u politici EU, koje se moglo primijetiti i u izjavi specijalnog izvjestioca za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je odlaganje početka pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU istorijska greška i loša poruka za region, kazala da je primetno pojačano angažovanje i retorika, ali i prisustvo zvaničnika SAD u regionu.

Smatra da to nije neočekivano i da nije nužno loše, iako se mogu čuti različite interpretacije pojedinih pitanja koja se tiču specifičnosti evropskog puta Srbije.

– Ali, kada govorimo o regionu, mislim da interesovanje jedne velike i još uvijek snažne super sile kao što su SAD svakako ne može da škodi evropskim aspiracijama svih u regionu, a posebno mislim da to ima značaja za Sjevernu Makedoniju i Albaniju koje imaju i evroatlantsku komponentu, odnosno članstvo u NATO-u kao cilj – kazala je Joksimović.

Dodaje da sa druge strane Srbija nema evroatlantskih aspiracija i da je naš proces evropskih integracija prije svega vezan za punopravno članstvo u EU.

– Međutim, svakako da SAD nesumnjivo prepoznaju Srbiju kao najznačajniju zemlju u regionu u odnosu na veličinu, ekonomiju i sve druge parametre i u tom smislu svakako smatram da će imati uticaja angažman SAD po pitanju proširenja EU – navela je ministarka.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *