Jokić: Uprkos enormnoj količini govora mržnje, mizoginije i uvreda, nisam primijetila da je policija formirala i jedan predmet povodom linča Marije Vuković

0

U slučaju atletičarke Marije Vuković, uprkos enormnoj količini govora mržnje, mizoginije i uvreda, najjače je odjeknula tišina, ocijenila je Bojana Jokić, aktivistkinja za ljudska prava i predsjednica Upravnog odbora LGBT foruma „Progres“.

Ona ističe da je najglasnija bila tišina onih koji su dužni da čuvaju naš javni prostor i naše žene i suzbijaju nasilje u onlajn prostoru, piše „Dan“.

– Nisam primijetila da je Uprava policije formirala i jedan jedini predmet povodom linča naše sportistkinje, iako su takvi predmeti ranije formirani po službenoj dužnosti kada su uvrede bile upućene visokim državnim funkcionerima. Sjetimo se predmeta povodom uvreda upućenih bivšem dikrektoru policije Veselinu Veljoviću. Takođe, sjetimo se ne tako davnog procesuiranja Bobana Batrićevića od strane Uprave policje, ni manje ni više, nego Višem tužilaštvu zbog govora mržnje upućenog jednoj vjerskoj zajednici – rekla je Jokić, pa nasavila:

– U zvaničnoj statistici Višeg suda za prekršaje ne postoji nijedan predmet povodom diskriminacije ili govora mržnje koji je u proceduri ili okončan u 2023. godini, a da se tiče prekršaja iz oblasti koju pokriva Zakon o zabrani diskriminacije. To objektivno ne mora da znači da niko u protekloj godini nije procesuiran za govor mržnje prema ženama, ali je indikator da su takvi slučajevi toliko sporadični da ne ulaze u zvaničnu statistiku, što, kada tu činjenicu uporedimo sa našom svakodnevicom, može da znači samo jedno: u Crnoj Gori je dozvoljeno vrijeđati žene, omalovažavati ih, nazivati ih raznim pogrdnim imenima i linčovati ih na mrežama jer država ženu štiti samo deklarativno – kazala je Jokić.

Ona naglašava da je Marija Vuković, iako jeste pogriješila u svojoj izjavi (kada je orla na državnom grbu nazvala kokoškom, zbog čega se izvinila), zaslužila zaštitu od linča javnosti.

– Tu zaštitu nije dobila, pa čak ni od nevladinih organizacija koje se već godinama bore za prava žena, a ni od političkih partija kojima su usta puna fraza o pravima žena u svakoj predizbornoj kampanji. Razmatrajući sve okolnosti i potrebe našeg društva, LGBT forum „Progres“ je donio odluku da, u sklopu svojih redovnih aktivnosti i procesa podnošenja prijava za govor mržnje na društvenim mrežama, proširi obuhvat djelovanja i počne da podnosi prijave za mizoginiju i govor mržnje upućen ženama, kako bismo makar djelimično zaštitili naše žene, kada već državne institucije ne rade svoj posao – rekla je Jokić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.