„Jasan signal“: NATO spreman za konfrontaciju sa Rusijom

0

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa spremna kako za konfrontaciju sa Rusijom, tako i za saradnju, ali da sve zavisi od stava Moskve, piše španski list „Mundo“.

„Vjerujem da Rusiji treba poslati jasan signal – ako oni žele sukob, mi smo spremni. Ako oni žele da sarađuju, biće nam drago“, rekao je Stoltenberg, istakavši da je Alijansa spremna da „štiti svoje članice“.

Prema njegovim riječima, dijalog sa Rusijom treba da se zasniva „na sili, na čvrstini“.

„Ali mi takođe treba da razgovaramo sa Rusijom. Među obuzdavanjem i dijalogom nema protivrečnosti. Čak i ako ne vjerujemo da odnosi sa Moskvom mogu biti bolji, treba da nastavimo da razgovaramo, jer je neophodno da se održavaju važne veze i odnosi“, rekao je on.

Stoltenberg je podsjetio da su Rusi „njihovi susjedi, da postoje interesi i da treba izbjegavati incidente, posebno na granicama“.

„Kao norveški političar imam veliko iskustvo u radu sa Rusijom i znam da je to moguće“, konstatovao je on.

Ranije je Stoltenberg saopštio da će ministri odbrane država-članica NATO-a razgovarati o povećanju finansiranja vojnih aktivnosti Alijanse u blizini ruskih granica. Kako je rekao, namjerava da predloži da se poveća finansiranje osnovne aktivnosti obuzdavanja i odbrane Alijanse.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.