JAKOVE MILATOVIĆU, DRUGI IZBORNI KRUG JE I TVOJ PRVI PREDSJEDNIČKI MANDAT. SA SREĆOM!

2

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

„Nije kome je rečeno nego kome je suđeno“, glasi jedna mudra narodna izreka! Ona se u potpunosti može primijeniti na politička dešavanja prije, za vrijeme prvog i u toku drugog izbornog kruga ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori!

Da se nije lično, liderski, stranački i politički interesno kalkulisalo mogla je ovo biti malo dalja prošlost ili makar od nekolike godine unazad! Međutim, šta je tu je! Ko će znati zašto je to dobro, što se kasnilo i (t)oliko čekalo i politički zakuvavalo?!

Današnja politička dešavanja, kao dio stranačkih (prego)varanja i (dogo)varanja, previranja, parlamentarnih, ministarskih i premijerskih namještanja, razvlačenja i odugovlačenja, predsjedničkih opstrukcija, odbijanja pa potpisivanja, samo su nastavak jednog autokratskog režima od strane „predsjednika svih građana“ i njegovog „najjačeg i najbrojnijeg“ političkog stada D(R)PS ovaca!

Komitsko-patriotska preprečavanja, postavljanja barikada, paljenje guma, zaposijedanja ulica i trgova, komešanja i barjačenja, institucionalna kriza u svim važnim državnim ustanovama, inflacija i veliki rast cijena svih životnih namirnica i tako dalje, imaju svoje lično i političko uporište, znatnu i otvorenu javnu podršku nesmjenjivog stranačkog lidera odnosno najmoćnijeg farmera „Sedmaka Čobanina“ ili od milja (na)zvanog „Milo Čobanin“!

Politički pokušaji (po)kretanja da se nešto radikalno mora mijenjati na bolje i reformisati u tom pravcu, spriječiti dalje i još dublje ekonomsko propadanje, švercersko tolerisanje i sukobljavanje u Crnoj Gori odnosno traženje izlaza iz učmalosti i stranačke obamrlosti bilo je veoma usporeno i sa slabo vidljivim rezultatima u mijenjanju ukupnog ekonomskog, političkog i društvenog ambijenta, koji je uveliko ostao onakav kako je i za(po)čet unazad tri decenije, a odavno užegao da zaudara kao baruština u koju se odlagao ljudski i politički otpad odnosno đubre!

Sa mirnim i istrajnim protestnim litijama počelo je otvaranje crnogorske „Pandora kutije“, nastavljeno sa aferom „Koverta“, a odmah potom (o)stalo se na obećanjima „bankarske pobegulje“ iz Londona da će pokazati „veliku plavu torbu iz koje Milo uzima novac“ i još sa čekanjem budvanskog „sveca i mudraca“ da iz Beograda (pro)govori nešto „kršteno“ a ne da mudroslovi ili palamudi šuplje i prazno!

Ipak, parlamentarni izbori i pobjeda na izborima od 30. avgusta 2020. godine donijeli su izvjesno „političko osvježenje“, jer se vlast donekle „promijenila“ odnosno vlast-pozicija je tadašnjim porazom bila primorana da pođe i (za)sjedne u opozicione skupštinske klupe!

U međuvremenu, za kratko dvogodišnje vrijeme, promijeniše se dvije crnogorske vlade, Z. Krivokapića i D. Abazovića! Međutim, poslije pada premijera i njegove 43. „manjinsko-većinske i evropske“ Vlade osta isti premijer, ali u dugom „tehničkom mandatu“, i dođosmo do sadašnjih predsjedničkih izbora!

Ostavismo parlamentarne izbore za neko bolje vrijeme „sredinom“ ili krajem tekuće godine!? A možda, ako se „dogovore“, da nastave tek po isteku „tehničkog premijerskoga mandata“ sljedeće godine!?

Već viđeno i očekivano, šta se sve ne može u Crnoj Gori izdešavati? Naravno, u pitanju je „zemlja čuda“ kao ovoštala praksa iz Milovih vremena!

Prije dvije – tri noći noći završi se prvi političko-izborni krug za predsjednika Crne Gore! Od sedmorice kandidata ostadoše dvojica da se politički odmjere u drugom krugu, koji bi unaprijed zakazan za 2. april tekuće godine!

A odbrojavanje je već počelo, posebno onome politički grogiranom i na koljenima (od)bačenom, iako se po treći put kandidovao ne bi li se dohvatio trostrukog predsjedničkog mandata i nosioca „titule nepobjedivog i nesmjenjivog“!

Kanio je „Milo Čobanin“ da i dalje, politički jače, a više zajaše i zauzda svoje građane do njegove ure životne! Ne umije stati već uveliko srlja i bahati se čvrsto obećavajući da će biti siguran (po)bjednik i u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora! A misli da ima izgleda da na javi ostvari svoj san poput one izreke: „Snila baba što joj milo bilo“, pa žalila što joj se ostvarilo nije!

A šta će sada da ponudi u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora? Kao ponosno i prkosno obećava svom biračkom tijelu i prijeti biračima predsjedničkog protivkandidata da ima neiskorišćene „rezervoare“, a uz to će i „aktivirati džepove buduće podrške“!? (N)a šta je sve (s)mislio kada se zna da su mu mnogi pomagači i finansijeri otkazali (p)odršku, a on se tako lako ne hvata za sopstvene džepove odnosno „novčanik i bankovne račune“.

Kao iskusan i ostario politički lisac, on dobro (pred)osjeća sve nagovještaje novih političkih dešavanja i kretanja u predsjedničkoj trci još od prvog izbornog kruga! Dobro zna šta ga čeka u drugom izbornom krugu i zato kuje politički alibi svome sve izvjesnijem porazu sa obećanjima da ima „rezervoare i džepove podrške“ i na njih gradi svoj politički potencijal ili opravdanje za politički debakl! Takvo politički izborno grogi stanje u njegovom političkom životu nije mu se dešavalo i to od mnogo mlađeg po godinama predsjedničkog protivkandidata i tek nepunu godinu dana stranački angažovanog političara!

Sa velikom dozom lične zebnje i mnogo većim političkim strahom od poraza, na tim izborima, pokušava da smireno djeluje u kratkoj političkoj kampanji! Ali, ipak, ne uspijeva da sakrije politički nemir i zabrinutost za sljedeći drugi izborni krug koji slijedi za desetak dana! Zato je i dao izjavu sa kojom se tobože ohrabreno najavio da još nije iskoristio sve raspoložive „rezervoare“ niti je „aktivirao džepove buduće podrške“ u drugom krugu predsjedničkih izbora!

Naravno, zna da je sljedeći predsjednički krug njegov izvjestan politički poraz i debakl predsjedničke karijere za koju se htio i po treći put grčevito uhvatiti! Sa svim (ne)iskorišćenim rezervama i rezervoarima „predsjednik svih građana“ može (p)opraviti statističko stanje dobijenih glasača za najviše od pet do sedam procenata i tu je kraj diktatorskom režimu, vladavini jednog autokrate i samodršca, koji je u dva mandata sjedio na predsjedničkom tronu Crne Gore.

Političko iskustvo mu govori da je već odavno iscrpio sve rezerve i „rezervoare“, ispraznio (ne)aktivirane „džepove podrške“ sa kojima bi mogao povoljnije mijenjati svoju političku poziciju na predsjedničkim izborima u drugom krugu protiv politički darovitog, veoma obrazovanog, mladog i perspektivnog a već je sve izvjesnije budućeg predsjednika i državnika svih građana Crne Gore!

Bio je politički primoran izaći na predsjedničke izbore, mada naslućuje i vidi da će mu se isti obiti o glavu odnosno presudni biti za njegovu dalju političku i državničku karijeru! Ujedno će time okončana biti i radna karijera, kako bi se iz „hobija“ mogao baviti biznisom, jer je toliko „stekao“ narodnoga blaga da mu nije potrebno danonoćno da radi ili kako reče čak po 14 časova!

Na jedvite političke jade ušao je u drugi izborni krug kao „pobjednik“ u prvom krugu! Iz njega je izašao sa nešto više od 35 procenata glasova od izašlih birača! A iza sebe ima tro i po decenijsko političko iskustvo, sedmostruki premijerski pojas, dvostruki predsjednički mandat i nesmjenjivo dvo i po decenijskio stranačko liderstvo u partiji od naroda prepoznatoj kao D(R)PS-ovci! (Kumstvo za taj „omiljeni“ naziv pripada nikom drugom nego lideru Narodne stranke Novaku Kilibardi i njegovim „ekspertima“ sa desne i lijeve strane D. Šoću i P. Drecunu. Oni su tada u crnogorskoj Skupštini uzvikivali „DRPS-ovci“! Omanuli jesu u svemu što su činili na političkom polju, ali su u tom dijelu pogodili u centar, dajući pravo ime za stranačko političko stado D(R)PS-a koje nesmjenjivo vodi njihov politički farmer – „Milo Čobanin“ odnosno „Sedmak Čobanin“)!

Drugorangirani je samostalno nastupio i već je sa svojom građanskom partijom „Pokret Evropa sad“ uspio dobiti skoro 29 procenata glasača od izašlih na birališta širom Crne Gore!

Tačno, razlika je nešto oko 6 do 7 procenata što će biti sasvim sigurno potpuno poništeno u drugom izbornom krugu novim glasovima birača, onih koji će glasati u korist Jakova Milatovića u drugom izbornom krugu dvojice predsjedničkih kandidata!

Po godinama mnogo mlađi, a po stranačkom stažu veoma mlad i skoro bez praktičnog političkog iskustva predsjednički (protiv)kandidat „Pokreta Evropa sad“ će i glasovima birača onih kandidata iz prvog kruga (A. Mandića, A. Bečića i G. Danilovića), sada već politički objedinjeni i odlučno ujedinjeni, odnijeti pobjedu za skoro desetak procenata u odnosu na budućeg politički pregaženog i poraženog M. Đukanovića ili bivšeg „predsjednika svih građana!

Na crnogorskom političkom nebu pojavili su se ka stranka „Pokret Evropa sad“, koja doživljava meteorski uspjeh! Članstvu i svim građanima Crne Gore obećavaju poštovanje, ravnopravnost, pravnu sigurnost, nacionalno i vjersko pomirenje i toleranciju, ekonomski i ukupni preporod i da će zemlju – državu Crnu Goru izvući iz ekonomskih čeljusti režima u kojima su već pune tri decenije, a čija je personifikacija u političkoj ličnosti diktatora zvanog Milo Đukanović!

Ponedeljak bijaše, odmah poslije prvog kruga predsjedničkih izbora! Vraćem se iz šetnje, sa najmlađim unukom u naručju, a sunčevi zraci me baš ugodno probadaju kroz jaknu i griju mi rameni pojas. Gledam na časovnik! Pokazuje da će se za par minuta kazaljke na satu poklopiti i pokazati da je podne! Laganim hodom približavamo se stanu, a sa desne strane nedaleko od nas čujem glasove dvojice muškaraca, mojih godišnjaka, koji pominju završeni ishod predsjedničkih izbora! Naravno, sjede ispred kuće i pijuckaju „mučenicu“, sa dvije flaše na stolu, jedna puna a druga bijaše „načeta“! Dobro se čuje glas muške osobe, okrenute leđima prema ulici! Ne tako glasno, ali sasvim jasno i razgovjetno, čuju se riječi koje izgovara pred onim sa kojim sjedi. Naglašava: „Ne daj ti Bože da se Milo ovoga puta vrati. Narod bi polipsao od gladi“!

Komentar za naveno apsolutno izlišan! Sve je rečeno u jednoj prostoj rečenici. Istorija cijele vladavine „Mila Čobanina“, duga skoro tri i po decenije, ispričana je u jedan tren!

Neka riječi koje čuh u prolazu, od čovjeka meni nepoznatog, budu za nauk, bez dileme i razmišljanja onima koji će 2. aprila tekuće godine u drugom krugu izbora izaći na birališta i zaokružiti predsjedničkog kandidata! Izbor je lak.

Srećna ti pobjeda i predsjednički mandat Jakove Milatoviću!

2 Comments
 1. Goran komentariše

  FRACUSKO / NJEMACKI EURONEWS (evropska TV) non-stop jutros pricaju ; BITKA IZMEDJU PROEVROPSKOG PRESEDNIKA DJUKANOVICA I PROSRBIJANSKOG PRESEDNIKA MILATOVICA , znaci ako dobije Milatovic Evropa ce se POSTEPENO odaljiti od CG.

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  Gorane,

  Meni se jako svideo tvoj REZON – proces logichnog rasudjivanja. Ti razmishljash: ZASHTO KOMPLIKOVATI STVARI, KAD SU STVARI PROSTE?
  .
  .
  .
  FRA-BRD TV non-stop prichaju da je Milo Lopov PRO-EU, a Jakov PRO-SR.
  Shta to u prevodu znachi?
  Ehhh pa to znachi pobeda Jakova bi bila losha za CG, jer bi se EU POSTEPENO udaljila od CG!
  .
  .
  .
  Drugi dan vozio sam FDR drajvom pored UN zgrade. Jutro je. ABC stanica. Voditelj poziva da mu se jave za chat samo oni, koji imaju 5 godina.

  Izmedju ostale dece, javila se na telefon, jedna malecka sa piskavim glasicem.

  Voditelj je pita, kako se zove, odakle se javlja? Da li ima pred-shkolsku nastavu ili in-home schooling?…Dete je vrlo bistro. Onda joj voditelj postavi UDARNO PITANJE: „Shta mislish, zashto se ptice plashe ljudi“?

  Devojchica je malo razmislila, pa je pribrano, odluchno odgovorila, akcentujuci svaku rech: „PTICE SE PLASHE LJUDI, ZATO SHTO LJUDI – NEMAJU PERJE“!!!!
  .
  .
  .
  Tachno vidish, kako bistro dete razmishlja. U stvari, devojchica je u pravu. Ptice nisu u stanju da mnogo filozofiraju. Prosto vide da ljudi nemaju PERJE i to im je dovoljno da – zbrishu!

  Ti imash isti ptichji mozak rezon: Jakov nema perje, dok Milo Lopov ima. Treba da se plashimo od Jakova i da glasamo za Mila Lopova! Isto je i sa EU. Oni takodje vide da Jakov nema perje, a Milo Lopov ima perje. Oni odmah zakljuce, uplashe se i pochnu da beze od CG!
  .
  .
  Stvarnost je drugachija. U US niko nema pojma ko su Milo Lopov & Jakov. Mediji nisu nista zabelezili o 1-om krugu. Posle 2-og kruga bice 3 rechenice u vestima u nekom mediju.

  Le Mond, Algemeine Zeitung, Die Welt…. takodje nishta. Imash tih tvojih/Djilasovih stanica, Soroshev novac…. Ne bi trebalo da se sa tim zamlacujesh. To nije namenjeno za EU trzishte. Naprotiv, to je upravo namenjeno – ZA TEBE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.