Izglasano: Rusija se vraća u Savjet Evrope

0

Rusija je dobila podršku Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope da se nakon nekoliko godina vrati u to tijelo. Ukrajina negoduje.

Moskvi su prije pet godina suspendovana glasačka prava zbog aneksije Krimskog poluostrva.

Savjet Evrope saopštio je da je PS SE potvrdila prava ruskim članovima “da glasaju, govore i da budu zastupljeni u skupštini i njenim tijelima”. Skupština je to izglasala sa 118 glasova za i 62 protiv, a desetoro je bilo uzdržano.

Na ishod glasanja reagovao je predsjednik ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev.

“118 za, 62 protiv. PS SE u stanju zombija, je prve noći otvorio vrata agresoru. Sjutra se bitka nastavlja. Za sankcije koje su i dalje moguća opcija. Sramota”, napisao je Arjev na Fejsbuku.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope je 2014. reagovala na rusko pripajanje Krima i podršku Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, tako što su ruskoj delegaciji u Savjetu Evrope (SE) uskratili pravo glasa, uskratili pravo njenim članovima da budu na čelu komiteta SE, učestvuju u tijelima koja odlučuju i posmatračkim misijama do kraja godine.

Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

Kao odgovor na to, delegacija je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i 2016—2018. nije slala zahtjev za potvrdu mandata. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.