Izborne zakone ne stavljati na dnevni red

0

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je crnogorsku Skupštinu da predloge izmjene izbornih zakona koje je pripremila Radna grupe za primjenu preporuka OSCE/ODIHR ne stavlja na dnevni red dok ne prođu podrobnu javnu raspravu u koju se mogu uključiti svi zainteresovani subjekti.
Direktor CDT-a Drahan Koprivica smatra da je Skupština, ograničivši mandat Radne grupe na ispunjavanje samo preporuka koje je OSCE/ODIHR dao nakon izbora 2016. godine, ograničila i mogućnost da se izmjenama izbornih zakona obuhvate neki od najkrupnijih problema izbornog procesa, koji s pravom izazivaju nepovjerenje u institucije koje sprovode izbore i proces u cjelini.
Koprivica je rekao da tim izmjenama nijesu tretirane preporuke OSCE/ODIHR date nakon predsjedničkih izbora 2013. godine, iako su prvi nacionalni izbori koji očekuju Crnu Goru upravo predsjednički.
“CDT smatra da nije napravljen ključni korak ka profesionalizaciji i depolitizaciji izborne administracije, bez čega ne može biti govora o napretku izbornog procesa. I pored predloga za ograničavanje učešća ovlašćenih predstavnika partija u odlučivanju organa za sprovođenje izbora, ovi organi i dalje ostaju u potpunosti pod kontrolom politike”, naveo je Koprivica.
Prema njegovim riječima, izmjenama nije tretiran ni problem neažurnih registara prebivališta, zbog čega u Crnoj Gori pravo glasa ostvaruju osobe koje u državi imaju samo fiktivno prebivalište.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.