Izbori u Nikšiću: Listići odštampani, pravo glasa ima 58.833 birača

5

Još je sedmica do lokalnih izbora u Nikšiću. Glasački listići sinoć su odštampani, a pravo glasa imaće 58.833 birača, što je za skoro 400 više nego na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine.

Iz Centra za demokratsku tranziciju CDT poručuju da treba provjeriti okolnosti koje su pratile povećanje broja birača.

Kroz kampanju “Glasaj slobodno”, apeluju na građane da prijave svaki pokušaj političkog pritiska na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, a na državne organe da omoguće miran i slobodan izborni proces.

U opštinskoj izbornoj komisiji danas radno. Sinoć su stigli i glasački listići pa se polako privode kraju pripreme za lokalne izbore u Nikšiću 14. marta.

“Sada se štambilja svaki glasački listić, tako da ćemo u naredna dva-tri dana kompletan izborni materijal upakovati i biće spreman za distribuciju prema biračkim odborima”, kaže Rade Perišić, predsjednik OIK-a Nikšić.

Glasaće se na 138 biračkih mjesta.

“OIK je imenovao članove biračkih odbora shodno strukturi odbornika u SO Nikšić, pored toga OIK imenuje predstavnike podnosilaca izbornih listi u organima za sprovođenje izbora, kako u biračkim odborima tako i u opštinskoj izbornoj komisiji”, navodi Perišić.

Pravo glasa ima 58.833 birača, skoro 400 više u donosu na parlamentarne izbore. Iz CDT-a ovdje vide i moguće zloupotrebe koje se odnose na ukidanje rezidencijalnog uslova na lokalnom nivou pa pozivaju nadležne da sve provjere.

“Ja mogu danas iz Podgorice se prijaviti da glasam u Nikšiću, potom glasati, i kad to obavim vratiti svoje prebivalište u Podgoricu. Dakle postoji jedna velika rupa u sistemu i to će biti zadatak i nove radne grupe za izborno zakonodavstvo da se takve pojave dovedu na minimum”, poručuje Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

CDT neće biti uključen u nadgledanje izbornog procesa u Nikšiću, zato kampanjom „Glasaj slobodno“ pokušavaju smanjiti tenzije i pritisak na Nikšićane, koji, ističe Koprivica, stiže sa svih strana.

5 Comments
 1. Црна_Гора komentariše

  Zajedno do Pobjede u NIKSICU,Slomiti FASIZAM Nato montenegro.
  Vaskrsnuce Istorijska Njegoseva Crna Gora Srpska Sparta.
  Sloga bice poraz vragu…

 2. Ivi komentariše

  Naprijed ZBN i brojte svaki ručno. Da vas ne pofukaju na lokalni Dominion. NAPRIJED ZBN!

 3. Radenko komentariše

  DPS je godinama pumpao biracki spisak, mora negde da izdusi.

 4. Bot23 komentariše

  Oko 50 hiljada potencijalnih glasača, prosječna izlaznost neka je 50 procenata, pošto ovo nisu izbori već referendum ne izađe 30 hiljada ljudi.
  Smrtnost od korone je oko 0.5.
  Dali to znači da će nas ovi izbori koštati
  30 000 x 0.5 života u iduća tri mjeseca

 5. Pravo i pravda komentariše

  Podrska za DF podrska za Mandica i Knezevica tj ZBNK

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.