Izaslanik njemačke Vlade prijeti Beogradu i protivi se Otvorenom Balkanu: Od Srbije treba jasno tražiti da se priključi sankcijama prema Rusiji!

1

Izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Zaracin izjavio je da od Srbije treba „jasno tražiti“ da se priključi sankcijama EU prema Rusiji, a da pritom za Beograd „ne može da bude izgovor“ da uvozi ruski gas, jer ga uvozi i Njemačka.

U razgovoru za Dojče vele (DW), Zaracin, političar vladajućih Zelenih, odgovarajući na pitanje o tome što Srbija i dalje uvozi ruski gas, rekao je „i mi uvozimo gas“.

Utoliko se, kako je rekao, s jedne strane mora voditi računa da se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stavi do znanja očekivanje da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, ali da mu se istovremeno „ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grijanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice“.

On je takođe rekao da predlog Evrospke komisije da se smjesta dodijeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru poruku Zapadnom Balkanu i da ta odluka Brisela pokazuje „geostrateški značaj proširenja EU“ i da tu ima „novih impulsa“.

Zaracin se zalaže za konkretne korake na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se održava sutra u Briselu.

Kaže, krajnje je vrijeme da se otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da tzv. Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Kako je rekao, za BiH i dalje ostaju isti uslovi, a Njemačka se vraća u misiju EUFOR-a posebno kako bi se izbori u oktobru održali u sigurnoj atmosferi.

– Obećanje o proširenju iz Soluna još važi – poziva se Zaracin na zaključke EU iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja. Zato je, kaže njemački političar, ključno da EU pokaže vjerodostojnost i održi datu riječ.

Prema njegovom uverenju, ruske vlasti znaju da se u regionu lako mogu proizvesti negativne posledice, te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

– Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora – prije nego što Kremlj pokuša da profitira od naših zađevica i manjka zajedništva među nama i unutar regiona – dodaje on.

Zaracin je ocijenio da inicijativa Otvoreni Balkan nije dovoljno inkluzivna, nasuprot tome za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci.

– Na stolu imamo spremna četiri sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta – kazao je Zaracin.

– Nova njemačka Vlada ima čvrsti cilj da se tokom cijelog mandata intenzivno bavi regionom. Angažovaćemo se dugoročno i strateški – dodaje Zaracin u razgovoru za DW.

(Tanjug)

1 Comment
  1. Q komentariše

    Marš stoko nacistička !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.