Izaslanici Episkopskog savjeta završili posjetu Vašingtonu

0

Na kraju svoga višednevnog boravka u Vašingtonu, u duhu mirotvorstva Svetoga oca i prvoučitelja našega Save, koji je u teška vremena latinskog porobljavanja Balkana pohodio i prijatelje i neprijatelje svoje zemlje, i pravoslavne i inoslavne, očinski nastojeći da ih privoli mirnim rješenjima svih nesuglasica i sukoba, izaslanici Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Njegovo Preosveštenstvo, episkop dioklijski, g. Metodije, i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, sastali su se sa predstavnicima kancelarije gospođe Čeli Pingri, članice Kongresa, koja obavlja funkciju kopredsedavajućeg tzv. „crnogorskog kokusa“ u Kongresu SAD.

„Kokusima“ se u Kongresu SAD nazivaju udruženja njegovih članova koji se okupljaju po osnovu zajedničkog mišljenja, zajedničkih stavova i načela u vezi sa određenom problematikom, u ovom slučaju u vezi sa problematikom države Crne Gore.

Tokom sastanka izaslanstvo Episkopskog savjeta upoznalo je sa žaljenjem kancelariju gđe Pingri sa činjenicama ugroženosti ljudskih prava i ozakonjenog progona Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Sama gđa Pingri se u toku dana srela sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem, koji je iskoristio poziv za tradicionalni „Molitveni doručak“, da se u Vašingtonu nađe par dana ranije, dovoljno da se obavijesti o tome šta je izaslanstvo Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori ovih dana ovdje radilo.

Uprkos svim njegovim pokušajima da u svojim susretima i sa drugim američkim državnim službenicima porekne nedobronamjernost mnogih dosadašnjih, a prije svega ovih posljednjih zakonodavnih poteza crnogorske države prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenim Eparhijama u Crnoj Gori, gđa Pingri izrazila je jasno svoju ličnu zabrinutost i, podsjećajući da su za Kongres SAD ljudska prava i njihovo poštovanje stvar od suštinskog značaja, istakla da će ona sama temeljno razmotriti tamošnje stanje ljudskih prava i nadzirati njihovu zaštitu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.