Ivanović: Užasan tretman sudija od strane FSCG

0

Svetozar Ivanović, predsjednik Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Crne Gore, oglasio se saopštenjem za javnost povodom završetka sezone u domaćem šampionatu.

Saopštenje prenosimo integralno:

„Završena je još jedna fudbalska sezona u Crnoj Gori. Trend je isti, sve je gore i gore. Ne treba nam plasman na UEFA tabeli (54. smo liga od 55 zemalja, iza nas samo San Marino), da vidimo kakva igra je fudbal kod nas.

Jedan od važnih segmenata fudbala je suđenje, svugdje. Sudijske organizacije UEFA i nacionalnih saveza ulažu značajna sredstva i znanje da ojačaju i na optimalnom nivou drže sudijski kadar. Poboljšanje uslova rada za sudije, stalne obuke, zaštita od svih vrsta napada samo su neke od aktivnosti koje se sprovode.

Kod nas sve suprotno od toga.

Obuke ne postoje. Komunikacija sa sudijama ne postoji, osim kada od strane Sudijske komisije i osoba iz FSCG bivaju napadnuti da su griješili. Za sve to što ne rade FSCG i članovi komisije dobijaju ogromna sredstva.

Sudijska komisija FSCG na čelu sa Radojicom Kruščićem Krulem degradirala je sudije i dovela iste u užasnu poziciju. Čini se da je Krule, uz Savićevića, najveći mrzitelj sudija.

Ne pamti se kada su “napravili” dobrog sudiju. I kada se pojave talentovani, ne dobijaju šansu, nemaju priliku da vježbaju, uče i postanu sudije za najviši nivo.

Odgovornost za katastrofalnu poziciju i kvalitet fudbalskih sudija u Crnoj Gori je na Krulu i članovima komisije (sadašnjih i prošlih). Po pravilu su nestručni i bezlični. Frustrirani.

Na kraju, dva konkretna primjera neprofesionalizma, nebrige i nestručnosti.

Prvi. Krule nije omogućio crnogorskim sudijama da učestvuju na obuci za VAR, koju je UEFA organizovana u Srbiji! Izbacio je naše sudije iz sistema i onemogućio da sude utakmice na kojima se koristi VAR.

Drugi. UEFA je prije gotovo 15 godina počela CORE program za perspektivne sudije. Određeni broj sudija i pomoćnika sudija iz Crne Gore prošao je ovu obuku. Krule je uspio da zaslužimo opomenu od UEFA da ćemo biti izbačeni iz programa, jer prespektivne sudije ne dobijaju utakmice da sude!

FSCG i Sudjska komisija definitivno imaju svoj stil rada, kriterijume i svjetonazore. Iste očigledno niko drugi na svijetu nema.

Kao čovjek koji drži do svog digniteta i koji se trudi da svoj posao i život vodi po pravilima, dužan sam da kao predsjednik Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Crne Gore, po ko zna koji put, opet javnost obavijestim o nepravilnostima koja su se dešavala u Udruđenju fudbalskih sudija i instruktora Crne Gore.

Naime, 09/11/2022 je održana još jedna nezakonita „vanredna“ skupština tog Udruženja, koja je donijela neke odluke, a koje, na njihovu žalost, i dalje nisu pravno valjane, te će Inspekcija za sport kao nadležni državni organ opet morati da reaguje i dalje pokušavati da uvede u red organizaciju koja je pod FSCG, kao i sami FSCG.

Samo sazivanje skupštine je urađeno protivno Statutu Udruženja fudbalskih sudija Crne Gore, kao i protivno statutu FSCG. Iako je jasno naznačeno da skupštinu može sazvati IO Udruženja preko predsjednika ovu nelegalnu skupštinu sazvali su delegati, odredili mjesto i vrijeme, dnevni red.

U zaglavlju poziva za Skupštinu pomenutog Udruženja jasno je navedeno da se skupština zakazuje po „nalogu Inspekcije za sport“, pa javno postavljam pitanje Dejanu Savićeviću – kako to može da Udruženje koje je pod FSCG priznaje rješenja Inspekcije i države Crne Gore i postupa po njemu, a ista ta rješenja i istu tu Inspekciju za sport ne priznaje FSCG u dijelu naloga za ponavljanje Izborne skupštine od 30/06/2021 godine, ali priznaje kad uredno plaća novčane kazne istoj toj inspekciji, po nalozima za nepostupanje po rješenjima?

Za nevjerovati je da svi pokušaji urušavanja Udruženja Fudbalskih sudija i instruktora Crne Gore nisu pravno valjani, već se to po difoltu radi nasilnim putem.

Inspekciji za sport sam podnio prijavu, što sam dužan kao aktuelni predsjednik tog Udruženja, i tako će biti svaki put kad se Zakoni i akti države i Udruženja ne budu poštovali“, piše u saopštenju Svetozara Ivanovića, predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.