Ivanović (SNP): Država dužna da penzionerima obezbijedi mirnu i dostojanstvenu starost

0

Crnogorska vlast nastavlja krupnim koracima da poboljšavadruštveni ambijent. Vlada Crne Gore odlučila je da penzije u Crnoj Gori poveća za cijelih 0,95 odsto. Iako smo po mizernim penzijama od kojih naši stari ne mogu da prežive, nadaleko poznati, DPS i njihovi partneri ovo uvećanje smatraju više nego dovoljnim, ocijenio je funkcioner SNP-a Dragan Ivanović.

“Dok se nadležni hvale da je prosječna penzija u Crnoj Gori viša nego u većini država regiona, statistika govori da su penzije od 2012. godine porasle za svega 2,1 odsto ili šest eura, dok je istovremeno PDV porastao za četiri procenta, a potrošačke cijene za 13,2 procenta. U istom periodu kupovna moć penzionera je opala za 11,1 procenat ili za 379 eura godišnje.

Poznato je da su penzioneri ti koji često pomažu ostatku porodice, tako što kod njih stanuju njihova djeca i unučad jer ne uspijevaju da riješe stambeno pitanje. Tako, dok njihovi vršnjaci iz srećnijih zemalja penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i slične aktivnosti, naši stari pate zbog svojih najmilijih i gledaju kako da sastave kraj s krajem.  

Socijalistička narodna partija je svojevremeno, svojim upornim zalaganjem, uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim penzionerima, a naknadno još dvije. Takođe, podnijelismo brojne predloge zakona koji su išli u korist penzionera, kao npr. 2016. godine kada smo predlagali da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno od osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto. Ništa od toga vlast, naravno, nije prihvatila.

Ovim simboličnim povećanjem penzija, koje vrijeđa inteligenciju naših sugrađana, vlast pokušava da u izbornoj godini namakne glas više i ubijedi penzionere da je ona jedino sposobna da im osigura redovnu isplatu staračkih naknada. Ali, naši penzioneri su odavno postali svjesni njihovih prevara.

SNP CG će nastaviti da se bori za društvo čija će jedna od temeljnih vrijednosti biti socijalna pravda i poboljšanje položajajedne od najranjivijih kategorija stanovništva. Vjerujemo da je država dužna da penzionerima obezbijedi mirnu i dostojanstvenu starost, isto onako kako su i oni cijelog života ulagali u nju. To će biti naše opredjeljenje i ubuduće, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.