Italija i Njemačka suspendovale upotrebu „Astra Zeneke“

0

Italija i Njemačka suspendovale su danas upotrebu „Astra Zenekine“ vakcine protiv virusa korona.

 

Italijanska agencija za ljekove AIFA navela je da je odluka donijeta iz predostrožnosti, kao privremena mjera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za ljekove, preneo je Rojters.

Saopštenje je izdato neposredno nakon što se na isti korak odlučila Njemačka.

Njemačka vlada je saopštila ranije danas da obustavlja upotrebu vakcine „Astra Zeneke“ protiv korona virusa zbog novih izvještaja o stvaranju opasnih krvnih ugrušaka-

Da će Njemačka obustaviti upotrebu vakcine „Astra Zeneka“ protiv kovida 19, prethodno je potvrdio portparol njemačkog ministarstva zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka donijeta kao „mjera predostrožnosti“ i po savjetu njemačkog nacionalnog regulatora za vakcine Instituta Paul Erlih, koji je pozvao na dalju istragu slučajeva, prenosi agencija AP.

U saopštenju je navedeno da će Evropska agencija za ljekove odlučiti da li će i kako će nove informacije uticati na odobravanje vakcine.

Saopšteno je da su prijavljeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka, ali nije precizirano gde i kada su se incidenti dogodili.

Nekoliko evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine „Astra Zeneke“ kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.