IT stručnjak za BORBU: Telegram aplikacija na Mijajlovićevom telefonu vjerovatno instaliran da bi se izvukle prepiske koje je obrisao

0

Pravni zastupnik Aleksandra Aca Mijajlovića, advokat Zoran Piperović tvrdi da je njegovom branjeniku neko jutros zloupotrijebio telefon i na njegovom broju instalirao aplikaciju Telegram.

On vjeruje da je to učinjeno kako bi sada, sa tog broja, razmjenjivali poruke oko cigareta i to kasnije iskoristili kao dokaze protiv njega.

On je „Vijestima“ rekao da će o toj zloupotrebi već danas obavijestiti postupajućeg tužioca Miroslava Tuirkovića, kao da će tražiti od njega da procesuira one koji su to učinili.

Piperović je podsjetio da je Mijajlović u Istražnom zatvoru i da mobilni telefon koji mu je oduzet nije kod njega.

„Jutros u 9.01 na broju Aleksandra Mijajlovića instalirana je Telegram aplikacija. Ne sumnjam da će poslije podne Aco tobož da piše Ranku, Peru i Đuru, da razmjenjuju poruke oko cigara i da će to iskoristiti kasnije kao dokaz kojega dosad nema. Da sam zloban, izustio bih i ime onoga ko je otvorio tu aplikaciju, ali neću, jer još nisam siguran. Ali, ovo što se sad uradilo je skandal prve vrste i kancelarija će odmah da obavijesti glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca Turkovića, da se spriječi i preduprijedi ovaj skandal nezapamćenih razmjera”, ispričao je „Vijestima“ advokat Piperović.

Onaj koji bi mogao da učestvuje u tome, prema njegovim riječima, nije formalno u bezbjednosnom sektoru.

„Ali, neka čitaoci odgovore ko bi ovo mogao napraviti. Ovo što je urađeno je krivično djelo i predlažem da se hitno po ovome formira spis, utvrdi ko zloupotrebljava službeni položaj i uhapse ti ljude“, poručio je on.

Tragom te informacije BORBA je kontaktirala IT stručnjaka koji se, za potrebe crnogorskih istražitelja i bezbjednosnih i pravosudnih struktura, bavi nadzorom komunikacionih aplikacija lica koja su pod mjerama tajnog nadzora.

Prema njegovim riječima, jedan i, sigurno ključni, razlog ponovnog instaliranja je pokušaj da se Mijajlovićeve prepiske, koje su možda obirsane, ponovo vrate i dostave na uvid istražnim organima.

„Pazite, bez ikakve želje sad da cijenim je li u pitanju neka zloupotreba od strane nekog, namještanje dokaza ili nije, jedan od razloga sigurno je da bi se ponovo, putem određenih softvera koje koristimo, vratile prethodne pošiljke. Jer, ako je aplikacija prethodno bila obrisana, logično, treba je ponovo instalirati kako bi se ušlo u sistem i sve prethodne prepiske izvadile iz, da tako kažem, korpe za otpatke, a u koju su otišle nakon brisanja i, kasnije, deinstaliranja Telegram aplikacije”, pojasnio je IT stručnjak i programmer koji je, s obzirom na posao kojim se bavi, insistirao da ostane anoniman.

Naš sagovornik pojašnjava i da to što je neka aplikacija deinstalirana, a poruke obrisane, nikako ne znači da je sve što se putem nje razmijenilo nestalo i da više ne postoji.

„Sve što se obriše i deinstalira s nekog uređaja, naravno, nikada nije u potpunosti obrisano. Jer sve aplikacije, odnosno kompanije, uvijek čuvaju i skladište te naše podatke, informacije i prepiske koje smo mi razmjenjivali sa drugima, a mi, samim prihvatanjem politike privatnosti, odnosno instalacijom određene aplikacije, pristajemo dobrovoljno na to. Međutim, mi kad želimo da dođemo do tih prepiski, logično, moramo ponovo vratit tu aplikaciju i, kasnije, alatima koje koristimo izvući ono što je predmet našeg interesovanja”, ispričao je naš sagovornik.

Podsjećamo, podgorički biznismen Aleksandar Aco Mijajlović uhapšen je 19. januara zbog sumnje da se, u produženom trajanju, bavio švercom cigareta.

Osim Mijajlovića, kao navodni članovi kriminalne organizacije, uhapšeni su i Dejan Jokić, Zoran-Žuti Đukanović, Golub Vojinović, Dragan Backović, Milenko-Mića Rabrenović, Radoje Rabrenović i Mirko Mijušković.

Mijajlovića je bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, u dopisu koji je u avgustu 2022. godine uputio bivšem premijeru Dritanu Abazoviću, optužio da se nalazi na vrhu organizacije koja je stvorena da bi se bavila švercom cigareta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.