Istražitelji locirali kriminalce: Tri porodice iz Peći kontrolišu šverc između Kosova i Crne Gore!

1

Trgovinu oružjem, ukradenim vozilima i gorivom na Balkanu kontrolišu klanovi iz Crne Gore i sa Kosova, a centar ekipe je u Peći, otkrivaju evropski istražitelji. U tom gradu, kako je utvrđeno, primat drže tri porodice, koje kontrolišu sve poslove, koji se odvijaju preko teritorije Crne Gore.

“Najprometniji je dio u regionu Peći, pa su tako svi „poslovi“ i koncentrisani uglavnom u tom dijelu Kosova. Ovdje, pored pomenutih, „bratski“ sarađuje još familija, među kojima su i klan Eljšani i Haljiti. Svi njihovi poslovi su uglavnom usmjereni ka Crnoj Gori, pišu svjetski mediji.

Porodica Kitaj kontroliše oblast između Kline i Istoka.

“Vezuju se za šverc kradenih vozila i prodaju oružja. Najozloglašeniji klan je klan Suma, koji djeluje na području Kačanika. Bave se reketiranjem i ucjenama, švercom oružja i droge iz Makedonije na Kosovo i dalje. Osim tih, na Kosovu operišu i manje poznati klanovi Sulja, Aguši, Geci i Babaljija, zaduženi za Prištinu, Mitrovicu i Đakovicu, pišu mediji.

Treba reći da je teritorija Kosova, kada se priča o organizovanom kriminalu, podijeljena na tri interesne zone: Drenica, Dukađini i Lab.

Oblast Drenice kroz Prizren, Klinu i Istok povezuje Crnu Goru sa Makedonijom, a kontroliše je drenička grupa koja profitira na trgovini oružjem, kradenim vozilima, ljudima, cigaretama i gorivom. Ta grupa povezana je sa braćom iz Albanije, crnogorskom, makedonskom, bugarskom i češkom mafijom.

Na teritorijama opština Peć, Dečani i Đakovica, u oblasti Dukađin, djeluje metohijska grupa usmjerena na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima i na reketiranje. Krijumčarena roba se distribuira u Makedoniju, na jug Srbije, u Rašku oblast i u Crnu Goru, korišćenjem pravca Peć—Kula—Rožaje.

Metohijska grupa kontroliše i područje Laba, preko kojeg se krijumčari droga.

Više od polovine heroina koji distribuira albanska mafije stiže na tržište Amerike. Albanski narko-kartel Kamila je jedan od pet najjačih mafijaških grupa na svijetu.

Osim droge, glavna djelatnost te grupe je trgovina ljudima. U jednom od ranije objavljenih istraživanje međunarodne organizacije „Transparensi internešenel“, kao centri za trgovinu ljudima u Albaniji su označene rute Vlora, Tirana, Fier i Skadar, pogranična mjesta prema Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj.

1 Comment
 1. Kafanski filozof komentariše

  E moj Djukanovicu, sifcari ti i posao preuzeli!
  Raspadas se neverovatnom brzinom.
  Ni iz sverca nema vise Para.
  Doso ti je kraj.

  11
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.