Istraga pri kraju: Novac od šverca iz Napulja stigao do Camaja

0

Time je, kako nezvanično saznajemo, privedena kraju istraga u ovom slučaju, kome je tužilaštvo dalo oznaku tajnosti. Kako je Danu saopštio izvor blizak tužilaštvu, uskoro bi moglo doći i do podizanja optužnice.

Označen kao organizator ove kriminalne grupe, Camaj se sumnjiči da je vrbovao druge članove kriminalne organizacije i nabavljao cigarete bez akciznih markica.

Kako sumnjaju u tužilaštvu, on je okrivljenom Adnanu Sukoviću dao uputstva o skladištenju, čuvanju i prikrivanju cigareta bez akciznih markica, obezbjeđivao i pronalazio kupce za neocarinjene cigarete, preuzimao novac od prodatih cigareta preko zasada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i dogovarao preko N.D. i S. A. preuzimanje i prevoz radi dalje prodaje neocarinjenerobe cigareta na sivom tržištu Crne Gore i zemalja Evropske unije.

U rješenju Vrhovnog suda o produženju pritvora Camaju piše d a tužioci sumnjaju da je Camaj, radi realizacije kriminalnog plana, tokom 2019. godine na teritoriji Crne Gore u više navrata nabavljao, prodavao i rasturao cigarete bez akcizne markice, odnosno da je za potrebe kriminalne organizacije nabavio preko 3.000 paketa različitih vrsta ilegalnih cigareta, koje su, sledstveno kriminalnom planu i no njegovom uputstvu, okrivljeni S. A. i I.M. smjestili u magacine.

“U tim poslovima prihvatilo je da učestvuje i pravno lice Top gas d.o.o. iz Kotora, koje je, u namjeri da tom pravnom licu i kriminalnoj organizaciji pribavi protivpravnu imovinsku korist, prihvatilo da kamione čiji je vlasnik i specijalna vozila za transport prirodnog raca koriste pod maskom legalnog transporta i trgovinom prirodnog raca, za koji je pravno lice i registrovano, kako bi krijumčarili neocarinjenu robu u ograničenom prometu cigarete i istovremeno i prihvatio da izbjegava pri javljivanje i u platu poreza i drugih dažbina državi u iznosima koji prelaze 100.000 eura”, navodi se u pomenutom rješenju Vrhovnog suda.

Policija je u avgustu 2019. godine, na graničnom prelazu Ranča, u cisterni pomenute firme pronašla oko 200 paketa neocarinjenih cigareta.

Sumnjiče ga i za držanje oružja

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Camaj u svojoj porodičnoj kući u Tuzima držao veću količinu vatrenog oružja dva revolvera kolt detective special, 44 komada municije nepoznatog kalibra, revolver marke „gaser” i revolver nepoznate marke i kalibra. Osnovanost sumnje proizilazi iz mjera tajnog nadzora koje su preduzete no naredbama sudije za istragu.

Tokom pretresa njegove kuće pronađeno je i više mobilnih telefona i 33 lista papira ispisana rukom, više cjeduljica o obračunu prodaje cigareta i dugovanja pojedinih lica. Osnovana sumnja potvrđuje se na osnovu iskaza svjedoka M.D., koji je posvjedočio da je no uputstvima okrivljenog Camaja prisustvovao sastanku između jednog državljanina Hrvatske i jednog Italijana na kome se razgovaralo o kupovini i prodaji cigareta, te da je nakon sastanka koji je održan u P., opet no nalogu okrivljenog Camaja, otišao u Napulj, gdje je preuzeo 30.000 eura gotovog novca, donio ga u Crnu Goru i predao ga Camaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.