Ispovijest: Anka je žrtva nasilja u braku

Ispovijest: Anka je žrtva nasilja u braku

Anka je godinama ćutala o nasilju u braku. Sve je počelo šamarom, a završilo se pokušajem silovanja.

Kad je o tome ispričala porodici i odlučila da se razvede, roditelji su je podsjećali da se njihov nikad niko nije razveo, pa zašto bi ona bila prva.

Klijentkinja Sigurne ženske kuće, 30-godišnja žena iz Podgorice, u ispovijesti opisuje pakao seksualnog zlostavljanja u braku, ali i reakciju okruženja i nadležnih institucija kada se konačno odvažila da progovori o nasilju koje je preživjela.

Dani bi, kako priča, počinjali sa “đe si g**no, đe mi je doručak, đe mi je kafa…”, preživjela je i udarac šakom u vaginu, maltretiranje pred gostima… Kad joj je pred djecom stavio nož pod grlo i komšije, rijetke koje su reagovale na nasilje koje se dešava u njihovoj blizini, inspektor je rekao da je u pitanju krivično djelo pokušaj silovanja pred djecom.

Ankini roditelji i braća su u tome vidjeli samo prekršaj: “Ko je ikad čuo za pokušaj silovanja u braku”.

Njen bivši suprug je, međutim, jedne prilike Ankinom bratu koji je završio pravo sam ispričao šta se događalo toga dana.

“Rekao je kako mu je došlo tu, pred djecom, da mi ga stavi, a ja teška žena, ne da mi se… Neću kad su djeca kući, neću kad nisu, onda imam nešto preče da završavam. Neću kad dobijem, neću prije nego što dobijem, neću poslije da ne ostanem trudna… Ne može to. Nego, nož pod grlo, pa može kad meni dođe”, prepričava Anka razgovor bivšeg supruga i najstarijeg brata, koji se tek nakon toga zauzeo za sestru.

“Majci će srce da pukne… zamisli kad bude iz dana u dan slušala šta sam sve prošla, a na kraju ga tužim za nekakvo tobože silovanje u braku”, predomišljala se Anka, ali je brat uvjerio da mora tužiti bivšeg supruga.

Uslijedilo je, kako je ispričala, motanje institucija – od tužioca, zamjenika, asistenata… a svaka sljedeća osoba kojoj je davala izjave, navodi ona, sve je manje bila zainteresovana za njen iskaz.

Ni na suđenju nije bilo bolje i kaže da je i sutkinja komentarisala kad se Anka negdje tokom suđenja nasmijala.

Prepričava i da je, kada je njen slučaj završio u medijima, njeno ime u potpunosti objelodanjeno, dok su mediji navodili samo inicijale njenog supruga. Njen bivši suprug je oslobođen krivice. Kad je Anka uložila žalbu na presudu i čeka novo suđenje. U međuvremenu je odlučila da se razvede. Tvrdi da njen bivši suprug ne pomaže u podizanje djece. Anka tek traži posao, a njen bivši suprug, kako je kazala, zarađuje dobro – skoro 1.000 eura mjesečno.

Ispovijest “Anka je odlučila” nastala je u okviru kampanje “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja”, koju sprovodi Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i NVO Prima, a uz podršku Evropske unije.

U pitanju je prva od 10 autentičnih ispovijesti osoba koje su preživjele seksualno nasilje.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *