Iskustva Ljubljane dragocjena za budući razvoj Podgorice

0

Gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac Injac upriličila je prijem za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Na sastanku kojem su prisustvovali i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Nj.E. Bernarda Gradišnik, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, te predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović istaknuto je da su prijateljski odnosi između dvije države i dva grada važan temelj za svaku buduću saradnju.

Injac je upoznala kolegu Jankovića sa ambicioznom agendom gradske uprave u kojoj su prioriteti unapređenje putne infrastrukture, popularizacija javnog prevoza, smanjenje saobraćajnih gužvi, jačanje privrede i uređenje zapuštenih lokacija u gradu. Podsjetila je na projekte poput rekonstrukcije Jusovače, nekadašnje robne kuće „Podgoričanka“, izgradnje podzemnih garaža na više lokacija u gradu i mnogih drugih koji su u pripremi.

Gradonačelnica je uputila čestitke Jankoviću, koji je za 17 godina koliko je na čelu glavnog grada Slovenije, Ljubljanu učinio jednim od najljepših gradova Evrope. Još 2016. godine Evropska unija je dodijelila Ljubljani titulu najzelenijeg  grada Evrope zbog uspješnog podsticanja stanovništva da koriste alternativne vidove prevoza. Takav model prati i Podgorica, ali treba još mnogo raditi i mijenjati svijest kod građana o važnosti zaštiti životne sredine i tome da automobili ne treba da budu prvi izbor kada je prevoz u pitanju, poručeno je na sastanku.

Gradonačelnik Janković istakao je da podržava aktivnosti Glavnog grada i da će u tom smislu Podgorica imati punu podršku Ljubljane. On je naglasio da svaki projekat traži određeno vrijeme, kako bi mogao biti kvalitetno realizovan, te da je gradskim upravama u početku uvijek potrebno mnogo više vremena, kako bi se se locirali svi postojeći problemi, a onda uslijedio intenzivan razvoj. Janković je kazao da ga posebno raduje zajednički festival RUTA koji povezuje pozorišta regiona i njeguje kulturu koja briše sve granice. On je gradonačelnici Injac uputio poziv da u narednom periodu posjeti Ljubljanu.

Na sastanku je zaključeno da Podgorica i Ljubljana imaju mnogo toga zajedničkog i mnogo prostora za saradnju i dijeljenje iskustava koja, naročito u budućem razvoju Podgorice, mogu biti veoma dragocjena.

 

(podgorica.me)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.