Irena Nikolić nova dekanka Metalurško-tehnološkog fakulteta

0

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) je na današnjoj sjednici imenovao prof. dr Irenu Nikolić za novu dekanku Metalurško-tehnološkog fakulteta, za mandatni period 2024-2027. godine. Nova dekanka je izabrana na predlog Vijeća Metalurško-tehnološkog fakulteta uz pozitivno mišljenje rektora UCG, prof. dr Vladimira Božovića. Sjednicom, na kojoj su članovi podržali ovaj prijedlog, predsjedavala je prof. dr Rajka Glušica.

Prof. dr Irena Nikolić je redovni profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu (MTF) UCG, specijalizovana u oblastima inženjerstva materijala i metalurškog inženjerstva. Tokom svoje karijere, usavršavala se na prestižnim evropskim i američkim univerzitetima. Autor je i koautor mnogih naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima. Takođe je rukovodila  i učestvovala u brojnim naučnoistraživačkim projektima, uključujući projekte o novim  ekološki prihvatljivim materijalima na bazi  industrijskog otpada (otpad iz industrije čelika i elektrofilterski pepeo iz termoelektrane Pljevlja). Njen naučnoistraživački rad je dominantno usmjeren na mogućnosti primjene novih ekološki prihvatljivih materijala u građevinarstvu i tretmanu otpadnih voda.

Aktuelnoj dekanki MTF-a prof. dr Veselinki Grudić ističe mandat u oktobru 2024. godine, kada će na dužnost stupiti nova dekanka.

Na predlog rektora Božovića, Upravni odbor UCG je produžio mandat tri prorektora koji su obavljali iste funkcije i u prvom rektorovom mandatu. Stoga će i u narednom trogodišnjem mandatu na poziciji prorektora za nauku i istraživanje biti prof. dr Irena Orović, na poziciji prorektora za nastavu prof. dr Veselin Mićanović,  te na poziciji prorektora za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

„Prorektori su u dosadašnjem radu na Univerzitetu Crne Gore, ali i van njega, istakli visokim profesionalnim standardima, ostvarivši vrlo zapažene rezultate, što najvjerodostojnije svjedoče njihove bio-bibliografije. Smatram da predloženi kandidati mogu dati ključni doprinos ostvarenju ciljeva Programa razvoja koji sam predstavio Senatu i Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore,“ navedeno je u dopisu rektora Božovića Upravnom odboru.

Kada je riječ o kadrovskim pitanjima, danas je na sjednici pokrenut i postupak za izbor dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Funckiju dekana na ovom fakultetu trenutno obavlja doc. dr Jovan Gardašević.  Konkurs će biti objavljen u Biltenu UCG i dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori. Prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja Konkursa. Postupak za izbor dekana se odnosi takođe na trogodišnji mandatni period, a izborne radnje su utvrđene posebnom odlukom Upravnog odbora UCG.

Na današnjoj sjednici usvojen je i set pravilnika koji doprinosi rješavanju stambenih pitanja zaposlenih na Univerzitetu.

„Ovi pravilnici predstavljaju važan korak u unapređenju procedura za pravednije i solidarnije rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG, omogućavajući im bolje uslove za život i rad“, rekla je predsjednica Glušica.

Usvojeni su: Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava (kredita), Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja, Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba stručnog i nenastavnog osoblja, Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, te Pravilnik o dopuni Pravilnika za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.