Iranci planiraju atentat na američkog generala kao osvetu za ubistvo Solejmanija

0

Iran prijeti mogućim napadima na Fort Mekner, američku vojnu bazu u Vašingtonu, kao i na zamjenika načelnika generalštaba američke vojske Džozefa M. Martina, javlja AP pozivajući se na dvojicu visokih obavještajnih zvaničnika.

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obaveštajna agencija (NSA) presrela u januaru, pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje “napada u stilu onog na razarač USS Koul”, što se odnosi na samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Prema navodima izvora AP, obaveštajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Džozefa M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Vašingtonu. General Martin živi u bazi Fort Mekner, jednoj od najstarijih u Americi. Te prijetnje su razlog iz kojeg je vojska pojačala bezbjednost oko Fort Meknera.

Komunikacije koje su presreli američki obaveštajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde, a razmatrane su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020, navode dvojica zvaničnika.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.