Iran proglasio SAD zemljom sponzorom terorizma

0

Iranske vlasti saopštile su danas da SAD smatraju “zemljom sponzorom terorizma”, a američke snage prisutne na Bliskom istoku kao “terorističke grupe”, javila je iranska agencja Irna.

Odluka Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost predstavlja recipročnu mjeru zbog odluke SAD da iransku Revolucionarnu gardu označi kao stranu terorističku grupu.

Iran je američku odluku ocijenio kao “nezakonitu i besmislenu”, prenijela je agencija Frans pres.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif pozvao je danas svoju zemlju da američke snage prisutne na Bliskom istoku, centralnoj Aziji i na istoku Afrike stavi na spisak terorističkih organizacija.

Zarif je u pismu upućenom predsjedniku Irana Hasanu Rohaniju zatražio tu mjeru, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva inostranih poslova poslije američke odluke da iransku Revolucionarnu gardu označi kao stranu terorističku grupu.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da su SAD označile iransku Revolucionarnu gardu kao “stranu terorističku organizaciju”, u okviru napora da povećaju međunarodni pritisak na Teheran.

Takav potez Vašingtona je bez presedana, jer SAD do sada nikad nisu proglasile organ neke strane vlade terorističkim, prenijela je agencija AP.

Revolucionarna garda je paravojna organizacija formirana u vrijeme Islamske revolucije u Iranu 1979. godine da brani novu vladu te zemlje. Odgovorna je jedino vrhovnom lideru Irana i djeluje nezavisno od regularne iranske vojske.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.