Interpol upozorava: Kriminalci koriste koronu za finansijske prevare

0

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol izdala je zvanično saopštenje u kojem apeluje na opreznost jer, po njihovim procjenama, određene kriminalne strukture vrlo vješto koriste situaciju u vezi sa korona virusom da vrše finansijske prevare putem interneta.

“Apelujemo na oprez pri kupovini medicinskih potrepština putem interneta tokom trenutne zdravstvene krize jer kriminalci iskorišćavaju situaciju kako bi izveli niz finansijskih prevara. Pošto se hirurške maske i druge medicinske potrepštine teško pronalaze u maloprodaji zbog pandemije KOVID-19, na mreži su se pojavile lažne trgovine, veb-stranice, računi na društvenim mrežama i adrese e-pošte za koje se tvrdi da su prodavali ove artikle. Ali, umjesto da dobiju obećane maske i zalihe, nesumnjive žrtve su vidjele kako njihov novac nestaje u rukama kriminalaca. Ovo je jedna od nekoliko vrsta finansijskih šema prevara koju su vlasti zemalja članica prijavile Interpolu”, saopšteno je iz Interpola.

Kako su pojasnili, prevare povezane s virusom uključuju: telefonske prevare kriminalci pozivaju žrtve predstavljajući se kao službenici klinike ili bolnice i saopštavaju im da je neki njihov rođak obolio od virusa, nakon čega traže od žrtve da plati liječenje; lažno predstavljanje e-poruke za koje tvrde da dolaze od nacionalnih ili globalnih zdravstvenih tijela u kojima od žrtava traže da pruže lične podatke o plaćanju ili da otvore link koji sadrži zlonamjerni softver.

“U mnogim slučajevima prevaranti se lažno predstavljaju kao legitimne kompanije u pokušaju da prevare ljude koji ne sumnjaju, čak i proaktivno, putem e-pošte i poruka na platformama društvenih medija. Zločinci iskorištavaju strah i neizvjesnost koje je stvorio KOVID-19 da bi varali građane koji samo žele da zaštite svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih”, rekao je generalni sekretr Interpola Jirgen Stok.

Monetarni gubici prijavljeni Interpolu iznose više stotina hiljada dolara.

Odsjek za finansijske zločine Interpola svakodnevno prima informacije od zemalja članica o slučajevima prevara i zahtjeve za pomoć u zaustavljanju lažnih plaćanja lažnihusluga.

Žrtve prevara su uglavnom locirane u Aziji, ali kriminalci su koristili i bankovne račune koji se nalaze u drugim regijama, poput Evrope, kako bi se prikazali kao legitimni predstavnici kompanija.

“U jednom slučaju, žrtva u Aziji izvršavala je uplate na više bankovnih računa pod nadzorom kriminalaca u više evropskih zemalja. Uz pomoć Interpola, državne vlasti su uspjele da blokiraju neke isplate, ali su se kriminalci brzo prebacili na druge, pa čak i treće bankovne račune, prije nego što su mogli biti pronađeni i blokirani. Do danas je Interpol pomagao u oko 30 slučajeva prevarau vezi s KOVID-19 vezama s Azijom i Evropom, što je dovelo do blokiranja 18 bankovnih računa i zamrzavanja više od 730.000 dolara u sumnjivim prevarnim transakcijama”, naveli su iz Interpola.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.