Institut za javno zdravlje: Otkriveno sedam slučajeva britanskog soja koronavirusa

1

Institut za javno zdravlje je od laboratorije Charite u Berlinu dobio potvrdu da je “britanski” soj koronavirusa  pronađen u sedam poslatih uzoraka. Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa je ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma, saopšteno je iz IJZ.

Podsjećaju da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva.

“Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu. Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata”, ističu u IJZ.

U IJZ-u naglašavaju da je zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone.

Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu.

Procjenjuje se da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mjera, ovo postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mjesecima koji su pred nama.

“U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere. Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku”, zaključuju u IJZ.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Laboratorija Šarite je vezana za Psr testove za koje je SZO rekla da su ne pouzdani. Zvanični sajt. Mnogi su se njemački naučnici suprotstavili zvanično tim testovima. I to nije tajna. Medicinski časopisi. NE STRAH, VAKCINE!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.