Informacije iz Barselone: Teško će večiti zajedno u Evroligu

0

Budućnost Evrolige je pod znakom pitanja. Ne radi se samo o tome da li će se još igrati ove sezone, već i ko će igrati sledeće sezone u Evroligi. I o svemu tome će se pričati u ponedeljak, sve to mora da se definiše. O svemu tome piše katalonski Mundo Deportivo, list lociran u Barseloni, gde je i sedište Evorlige, pa te informacije svakako treba shvatiti ozbiljno.

Dve najvažnije informacije koje donosi Mundo su:

– Crvena zvezda i Partizan u Evorligi naredne sezone ne deluju kao verovatan scenario.
– Ukoliko ne bude isti sastav ekipa kao ove sezone, za svakog “novog” učesnika (ukoliko recimo za sledeću sezonu uđe Virtus koga Italijani najavljuju kao skoro sigurnog učesnika) najveći favoriti da ostanu bez Evrolige naredne sezone su Crvena zvezda, Valensija i Zenit.

Mundo ne piše o mogućem proširenju lige (što bi sigurno promenilo ovakve predikcije), već tvrdi da će igrati naredne sezone 18 timova, kao i ove sezone. I 11 ekipa su sigurne: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, CSKA, Makabi, Armani i Žalgiris.

Pored njih, “sigurni” su i Bajern i Asvel (imaju specijalne pozitvnice), te Himki i drugi nemački klub. Dakle, preostala bi tri mesta za specijalne pozivnice.

Među klubovima Evrolige koji su igrali ove sezone postoji uveravanje da će, ako se sezona ne nastavi na terenu i sledeće sezone isti timovi takmičiti u Evroligi, što bi naravno najviše odgovaralo Crvenoj zvezdi.

Ali, to se ne poklapa sa poslednjim informacijama koje kažu da će Virtus gotovo sigurno dobiti pozivnicu, a Mundo ističe da je i Partizan u takvoj priči, te da su crno-beli pod većim znakom pitanja (sa manjim šansama) od Virtusa za tako nešto.

Ako uđe neki tim u Evroligu za sledeću sezonu, a da nije igrao ove sezone, favoriti da ostanu bez Evrolige za narednu sezonu su Zvezda, Valensija i Zenit, piše Mundo Deportivo. Kao i Alba koja će se boriti kroz nemačku ligu za ostanak u Evroligi.

Kako ističe Mundo, Zvezda je ostala iza Partizana po sportskom aspektu i ne može da se pozove na to u borbi za mesto sledeće sezone. Sa druge strane, trudili su se crveno-beli da „sačuvaju sezonu“ održavanjem završnice u Beogradu i to bi moglo da im ide u korist.

“Naravno, Evroliga sa Partizanom i Crvenom zvezdom deluje malo verovatno”, piše Mundo.

Mundo dodaje ono što se znalo – Valensija bi imala mesto u Evroligi sledeće sezone da je bila među osam, ali je u momentu otkazivanja sezone Valensija bila 10. Tako da je problem Slepih miševa što nisu imali mesto koje ih drži i dalje u Evroligi. I to im je slaba tačka.
I deluje po svemu napisanom da je Valensija najbliža od ova tri tima (Valensija, Zvezda, Zenit) da ostane bez mesta ukoliko neko novi bude ulazio.

Zenit je, opet, imao pozivnicu samo za ovu sezonu, što je njegova slaba tačka, ali znamo da ga drži Gasprom za koga se ističe da će biti sledeći veliki sponzor Evrolige i da će zameniti „Turkish Airlines“ na mestu glavnog sponzora. A to bi svakako imalo velikog uticaja na odluku da Zenit ostane.

Na kraju, Mundo ponavlja da sve ukazuje na to da će u slučaju ulaska nekog od timova koji nisu ove sezone igrali Evroligu, to biti “na račun” Zvezde, Valensije ili Zenita.
Italijani tvrde da je Virtus “siguran” za sledeću sezonu, a onda bismo morali da vidimo umesto koga bi ušao tim iz Bolonje. A šta bi se tek desilo kada bi i Partizan ušao uz Virtus? To su sve spekulacije za sada…

Sve ovo, naravno, važi u slučaju da ne bude proširenja. Ukoliko ga bude, kao što postoji ideja (na 20 timova), onda ne bi morao niko da „ispada“ ko je igrao ove sezone i gledali bismo vrlo verovatno večite u Evroligi naredne sezone.

To je svakako najpoželjniji scenario. Ali, ako ćemo suditi po informacijama Mundo Deportiva, do toga najverovatnije neće doći.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.