Inflacija divlja u Turskoj: Piće i smještaj skoro duplo skuplji nego prošle godine

0

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u maju porasla sa aprilskih 69,8 odsto na 75,45 odsto, objavio je danas turski institut za statistiku „Turkstat“. Inflacija u Turskoj je sada najviša od novembra 2022. godine.

U maju su na godišnjem nivou najviše porasle cijene u sektoru obrazovanja i to za 104,8 odsto, kao i cijene stanovanja i komunalija 93,21 odsto, usluga u hotelima, kafićima i restoranima 92,94 odsto i cijene alkoholnih pića i duvana 86,48 odsto.

Prevoz je godišnje poskupio za 79,10 odsto, usluge u zdravstvu za 77,67 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 70,14 odsto.

Na mjesečnom nivou je inflacija porasla za 3,37 odsto u odnosu na april, navodi se na vebsajtu „Turkstata“.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je u maju blago pala sa 75,81 odsto na 74,98 odsto. Centralna banka Turske odlučila je 25. maja da zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Osnovni trend mjesečne inflacije je malo popustio, ali pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cijena hrane i geopolitičkih rizika, ističe se u saopštenju Komiteta za monetarnu politiku banke.

Potpredsjednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su 13. maja mjere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.