Indijski premijer se izvinio građanima zbog zabrane kretanja

0

Indijski premijer Narendra Modi izvinio se danas građanima zbog uvođenja tronedeljne zabrane kretanja u cijeloj zemlji, ocijenivši da je ta mjera oštra, ali potrebna za pobjedu u borbi protiv pandemije novog korona virusa.

“Izvinjavam se zbog preduzimanja ovih oštrih koraka koji su izazvali teškoće u vašim životima, naročito siromašnih. Znam da će neki od vas biti ljuti na mene, ali ove teške mjere su potrebne za pobjedu u ovoj bici”, rekao je Modi u mjesečnom obraćanju naciji.

Naredba da niko od 1,3 milijarde stanovnika Indije ne smije da izađe iz kuće, osim radi odlaska do prodavnice i apoteke, stupila je na snagu u srijedu, a za cilj ima da spriječi širenje korona virusa.

Oštra mjera je usvojena s obzirom da zdravstveni sistem Indije već radi u punom kapacitetu.

Zabrana kretanja je primorala desetine hiljada ljudi, uglavnom mladih radnika, ali i porodica, da napuste domove u Nju Delhiju, dok su bez posla ostali milioni Indijaca koji žive od dnevne zarade.

Stručnjaci navode da je lokalno širenje zaraze neizbježno u Indiji, gdje desetine miliona ljudi žive u gusto naseljenim urbanim područjima, u skučenim uslovima i bez redovnog pristupa čistoj vodi.

U Indiji je zaraza korona virusom do sada potvrđena kod više od 900 osoba, od kojih je 25 umrlo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.