Imamoglu pozvao Erdogana da prizna poraz

0

Opozicioni kandidat za gradonačelnika u Istanbulu, Ekrem Imamoglu, pozvao je danas izbornu komisiju u Turskoj da potvrdi njegovu pobjedu, i zatražio od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da sarađuje kako bi zaustavio povlačenje Turske u nestabilnost zbog izbornih rezultata.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima agencija, Imamoglu je pobijedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa blizu 25 hiljada glasova razlike.

Imamoglu je na konferenciji za novinare u svom glavnom štabu pozvao Erdogana i njegovu partiju da “doprinesu kako bi se zaustavio proces povlačenja Turske u nemirene vode zbog rezultata izbora u Istanbulu, koje prati cio svijet”, prenosi AP.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnijela je u utorak žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gdje je, kako su naveli, opozicija osvojila “tijesnu” većinu.

Erdoganova partija je pobijedila na nivou cijele Turske prema preliminarnim rezultatima, ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom posljednjih 25 godina.

AKP je odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u Ankari.

Oni su u žalbi ukazali na izborne neregularnosti i ocijenili da su brojni glasovi neopravdano računati kao nevažeći što je, kako navode, štetilo kandidatima AKP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.