IJZ: U Pljevljima registrovan šesti slučaj obolijevanja od morbila

0

Šesti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori od početka godine zabilježen je danas u Pljevljima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U pitanju je prvi takav slučaj u tom gradu.

„Obolijevanje je registrovano kod osobe starosti 42 godine koja je boravila u Bosni i Hercegovini, gdje je bila u kontaktu sa oboljelim od morbila. Epidemiološka služba u Pljevljima istražuje kontakte radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju smanjenja rizika od pojave novih slučajeve“, saopštili su iz IJZ-a, pa nastavili:

„Institut za javno zdravlje Crne Gore podsjeća građane koji razviju povišenu temperaturu i osip (tipičan za obolijevanje od morbila) da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje. Ukoliko je neophodno da oboljeli posjećuju zdravstvenu ustanovu tokom dijagnostike/liječenja, apelujemo na obavezu nošenja maski koje prekrivaju nos i usta. Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, poručili su iz IJZ.

Podsjetili su da je jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Još jednom je istaknuto da je vakcina bezbjedna i veoma djelotvorna, a da je naročito važno pravovremeno primanje vakcine.

„Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest“, zaključuje se u saopštenju IJZ-a.

Prethodni slučajevi obolijevanja od morbila registrovani su opštinama Bar (2), Podgorica (2), Rožaje (1) i Pljevlja (1).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.