IFIMES: Đukanović je prijetnja za demokratiji i stabilnosti Zapadnog Balkana, koristi koronu da napada SPC!

11

U poslednjem izvještaju „Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)„, sa sjedištem u LJubljani, analizirana je i aktuelna situacija u Crnoj Gori.

IFIMES je istakao da je aktuelna vlast u Crnoj Gori obmanula domaću i međunarodnu javnost informacijom da je suzbijena pandemija koronavirusa, imajući u vidu da se najrazvijenije svjetske države, uprkos daleko razvijenijim ekonomskim i zdravstvenim potencijalima, i dalje aktivno bore protiv pandemije.

„Ostat će zabilježeno, da su crnogorske vlasti dugo vremena prikrivale i danas prikrivaju broj oboljelih, ali i da su pokušali zvanično od NATO-a, da prevarantski isposluju i iskamče medicinsku opremu (koju Crna Gora nije dobila) sa kojom su opremljene najveće svjetske bolnice, opremu vrijednu desetine miliona dolara. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (DPS) je ovih dana olako objavio, da je Crna Gora „pobijedila Koronu“, što je izazvalo zgražanje, nevjericu ali i podsmjeh u zapadnim diplomatskim krugovima„, stoji u analizi IFIMES-a.

Oni su istakli da je Đukanović nastojao da iskoristi aktuelnu pandemiju i članstvo u NATO-u, kako bi oteo imovinu SPC u Crnoj Gori.

„U vrijeme pandemije Kovid-19 Milo Đukanović je pokrenuo i oduzimanje imovine Mitropolije Crnogorsko-Primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) u Crnoj Gori te hapšenja, prvo mitropolita Amfilohija, a kasnije i vladike Joanikija, pokušavajući da iskoristi članstvo u NATO-u i pandemiju Kovid-19, da tiho, mimo domaćih i međunarodnih pravnih normi i pod krinkom pandemije izvrši oduzimanje crkvene imovine, te je na taj način ponovo doveo u fokus Zapadni Balkan i aktualizirao mogućnost destabilizacije regiona i izbijanja novih sukoba.“

Nadalje, iz IFIMES-a upozoravaju i na subverzivno djelovanje ANB-a, koji postupa po direktivama Đukanovića.

„Posebno je aktivirao svoju Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja je dobila zadatak, da na međunarodnom nivou obmanjuje javnost, šalje u obavještajnu razmjenu lažne i producirane informacije, organizira internacionalne skupove i peticije podrške za Đukanovića i njegov režim i da u sadejstvu sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore diskreditira pojedine države i pojedince, koji nisu htjeli biti „pogonsko gorivo“ za podršku višedecenijskom političko-kriminalnom režimu Mila Đukanovića“, stoji u izvještaju IFIMES-a.

Takođe, u izvještaju je Đukanoviću spočitana i uloga tokom ratova 1990-ih, zbog čega je, kako se navodi, u međunarodnim krugovima ponio nadimak „neosuđeni ratni zločinac“, te da je, kao takav, „mrlja“ NATO-a, čega su svjesni i u samoj Alijansi.

IFIMES je upozorio da je Đukanović prijetnja demokratiji i stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Analitičari smatraju, da vodeće zemlje u međunarodnoj zajednici moraju se ozbiljno pozabaviti Milom Đukanovićem i Crnom Gorom, jer postojeći politički konflikt i antagonizmi prisutni u crnogorskom društvu neće se moći anulirati bez međunarodnog posredovanja, formiranja tranzicijske vlade i odlaska sa vlasti Mila Đukanovića te provođenja po prvi put slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u Crnoj Gori. Iako režim Mila Đukanovića često naglašava, da je Crna Gora multietnička država, ključne funkcije u državi kao što su predsjednik države, parlamenta, vlade, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, glavni tužilac, direktor policije su u rukama isključivo etničkih Crnogoraca. Analitičari smatraju, da ukoliko Zapad želi istinsku demokratizaciju i prosperitet Zapadnog Balkana, ključan iskorak, koji se mora napraviti je osigurati odlazak 31-godišnjeg režima Mila Đukanovića, jer Zapad sa hipotekom Đukanovića nema nikakvog kredibiliteta za sprovođenje demokratizacije Zapadnog Balkana i pokretanje pozitivnih pomaka u toj regiji, koja poprilično zaostaje za modernim evropskim tokovima i trendovima“, zaključuje se u izvještaju „Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)“, koji ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018. godine.

11 Comments
 1. Pg komentariše

  Zamislite kakav podsmjeh i spdnju izaziva Milo…zamislite da ste predsjednik bilo koje države u svijetu i dobijete zahtjev da se sretete sa Milom…i pitate ga na sastanku Jesi ti onaj sto pravi crkvu hahahah. Zamislite kakav je njegov kredibilitet-nikakav!
  Ako milo oce crkvu nek je pravu, nek zidaju svoje crkve i hramove,mi nase ne damo!

  17
  4
 2. PgCG komentariše

  Milo sotonooo, Milo sektašuuu
  URA = Pozitivna
  Dritane,okani se crkve nacionalnih crnogoraca, pozabavi se hodzama – bizmismenima, drze se kafići, varaju se razni investitori iz libije, maroka,turske…to rade vaše hodže i jos mnogo toga u saradnji sa 6-7 ministara iz bosnjačke stranke!

 3. [email protected] komentariše

  Nase crkve ste uzeli. Zato ih vratite.

 4. Kafanski filozof komentariše

  Napadaju ga sa svih strana!.
  A tako je dobar, demokratski, gradjanski, evropski, prozapadni ,politicar!.
  Misli samo na narod, nikada na sebe!.
  Vodi bezprekornu politiku o svom narodu!.
  Jes da voli malo da bije decu i da malo krade, a voli i malo luksusa!.
  A i drustvo mu je odlicno, sve jedan patriota do drugoga!.
  A sto voli inostranu politiku!.
  Cesto putuje po bogatim destinacijama, ne bi li narodu omogucio da vide kako se on za njih zalaze!.
  A sto se SPCa tice, samo je hteo da je obnovi,da prolepsa, da uvede red, posto je video da crkva vodi narod na mise, umesto da idu u trzni centar, kao svi u 21 veku!.
  Sram da ih bude, te hibridne ratnike!!!.

  12
  1
 5. Traktorist komentariše

  Milo goni bandu preko izvora

  2
  11
  1. Jocko komentariše

   …stici ce ih ruka pravde i u Srbiji.

  2. Eric komentariše

   Gnjida I nista vise

 6. Traktorist komentariše

  Džukele laju, SVETA NAŠA NEZAVISNA CG napreduje u zapadnim standardima,

  1
  9
  1. Eric komentariše

   Gnjido

 7. Kafanski filozof komentariše

  Traktorist, gledaj da pocistis Bascarsiju!.
  A usput bi mogao i trg Bana Jelacica!.
  Znas koliko kuceta tuda seru?.
  A ima dosta mesta na tvom traktoru, pa pravac kod Dzukca oops…, kod Mila odnesi!.
  Bice sendvica sa dalmatinskom prsutom, nema sta , mora biti bonusa!.

 8. Traktorist komentariše

  Hvala kafanski, nego jes čuo za one dve radikalne odluke u srbiji, na tvom mestu bih se zamislio

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.