I Slovenija uvučena u špijunsku aferu

0

Vlada Hrvatske juče je odbacila navode o pokušaju uticaja na slovenačke medije, a hrvatska obavještajna služba optužbe o prisluškivanju slovenačkih arbitara.

„Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske vlade na slovenačke medije”, navela je vlada povodom tvrdnji slovenačkih medija da je prvi čovjek austrijske Stirije u Hrvatskoj, Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik vlade Hrvatske, pokušao da spriječi slovenačke medije da objave reportažu o navodnom djelovanju hrvatske obavještajne službe u toj zemlji.

Na optužbe iz Slovenije reagovala je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) koja je u odgovoru medijima ocijenila da je riječ o „netačnim i tendencioznim konstrukcijama”. „Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se želi kompromitovati SOA i Republika Hrvatska lažnim optužbama o regrutovanju selefija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA protiv susjednih država”. BiH i Hrvatsku duže od mjesec trese afera u vezi sa pokušajem diplomata i obavještajaca iz Hrvatske da vrbuju pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za krijumčarenje oružja i eksploziva, kako bi se potvrdile optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je BiH „leglo terorizma”.

Ovaj slučaj je uzdrmao i odnose Hrvatske i Slovenije nakon saznanja da su pojedini hrvatski obavještajci i u Sloveniji pokušali da vrbuju državljane BiH za krijumčarenje oružja. Premijer Slovenije Marjan Šarec sazvao je za juče popodne hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog navoda o djelovanju hrvatskih obavještajaca. Najavljeno je da će hrvatski ambasador u Ljubljani biti pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorka u Zagrebu na konsultacije u Ljubljanu.

Šarec je ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces.

Priča je dodatno eskalirala pošto je POP-TV juče objavila da je Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Kabinet Kolinde Grabar-Kitarović je ocijenio je da je propast arbitraže o hrvatsko-slovenačkoj granici pravosudni skandal, a ne obavještajno pitanje.

„Odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza”, rekli su novinarima u kabinetu povodom navoda Slovenije o djelovanju hrvatske obavještajne službe u toj zemlji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.