I DR JEVTO U HIST(O)ERIČARE ODE!

0

Piše: Momčilo D. Pejović

 

Ne zamjerite što se „javljam“ često, jer donekle na indirektan način deranžiram poštovane čitaoce svojim tekstovima!? S druge strane, kažu da njima „(i)zazivam“ agresivne napade od strane nekih osoba ili bolje reći spodoba, na veliku žalost njihovu, a potpisuju se imenima koja im priliče, iako im nijesu data po rođenju!

Tako se oni svojih imena stide i zato se najbolje (pre)poznaju, jer se javno i svojevoljno odriču svoga imena po rođenju i prezimena koje bi, makar, trebali da poštuju ili ako su nezadovoljni neka mijenjaju ime i prezime, kako im najbolje odgovara!

Pseudonimi, kojima se koriste u svrhu (p)otpisa u komentarima, su odraz  njihovog pravog lika i (o)dijela! „Godi“ im šta se piše, ali samo autor nije po volji jer ih previše kritikuje i raskrinkava im trodecenijsku drps-ovaca vladavinu, njihov lopovluk i uništavanje svih segmenata društva i privrede crnogorske!

Ma, ne htjedoh da se glasnem no bijah primoran „inspiracijom“ i pod snažnim (u)tiskom (pro)čitanog ličnog „Stava“, objavljenog, gle slučajnosti, na sami Ar(h)anđelovdan godine tekuće,  pod naslovom: „Popis u doba Mračnog prosvetiteljstva“, evropskog  po „malo“ i svakako crnogorskog odnosno pomodarskog a monten(ij)egrinskog!

Naravno, ličnog i idiličnog, potpisanog  od strane, kako kažu i(li) tobože se šale, per(ja)nice drps-ovaca, stručnog, specijalističkog i naučnog crnogorskoga zdravstva dr Jevta Erakovića i člana strukovnog udružena ljekara – ljekarstva Crne Gore! Potpisom je svojim sve ozvaničio, a najvažnije od svega mu bijaše da je „autor potpredsjednik DPS-a“, i odviše „poslanik“ u Skupštini Crne Gore, sve stavljeno ispred njegove ugledne profesije ljekara za koju se toliko godina školovao i pride specijalizovao!? Njemu je partija i funkcija partijska iznad profesionalne karijere, barem se tako (pred)stavio svojim potpisom!

Hoće, a nije valjda da mora ili da se (o)pravda, on kao ljekar da se (po)zabavi (h)istorijom crnogorskom odnosno monten(ij)egrinskom!? Namnožilo ih se pa je (kon)kurencija velika, a treba se pokazati i dokazati „patriotski i(li) domoljubno“ na(d) monten(ij)egrinskim istorijskim temama! A tek šta bi dr Jevto (u)činio kada bi skalpel uzeo umjesto lapisa pa počeo da „obrađuje“ istorijske teme njegove „mnogo voljene“ monten(ij)egristike, ne samo sadašnje ili one malo peđašnje nego i one daleke, makar iz vremena Duklje?

Bijaše to još jedan dokaz kojim se potvrđuje onaj Svetov „savjet“ dat „prvom“, nikad drugom, „čovjeku i njegovom ličnom prijatelju“ Milu: „Sa partijom možeš sve, a bez nje si niko“ ili ništa!

Eto ti ga na, i dr Jevto (o)stavio po strani svoju ljekarsku profesiju pa stao u red hist(o)eričara novocrnogorskih odnosno monten(ij)egrinskih! Tik iza svoga „predsjednika svih građana“ i to kao histeričar od (hi)sto(r)ičara, a uz sve i partijski (po)visoki funkcioner! Dogurao čovjek do visoke partijske fotelje, koja mu je p(r)eča i bogme unosnija za nekoliko desetina kvadrata stambenoga prostora i još (ne)povratnih odnosno simboličnih kredita na dugoročnu (ot)platu! Da li je to cijena njegovoga (pre)bjega u redove monten(ij)egrinskih histeričara?

Zapade mi za oko njegov lični (sic!) „Stav“ u tekstu pod naslovom: „Popis u doba Mračnog prosvetiteljstva“, koji se zbivao od unazad dva stoljeća pa i u doba njegovih prethodnih trideset ljeta odnosno u vremenu „(te) mladih, (ma) lijepih i (još) pametnih“, a sa ulice dovedenih i njihovoga idola nesmjenjivog političkog lidera drps-ovaca, ujedno „Sedmaka Čobanina“! A gle, još većega čuda, po drugi put drža(v)nika u svojstvu „predsjednika svih građana“, ne i mo(je)ga podavno i javno (od)rečenog, a danas najvećeg političkog (f)armera! Međutim, ne više kao nekad sa „najjačim i najbrojnijim“ s(t)adom zvanim drps-ovcama da ne kažem „drpsovačkim bravima“ pa da ih (ne) uvrijedim, ne samo u Monten(ij)egru, nego i regionu ili čak na brdovitom Balkanu odnosno „buretu baruta“!

Ophrvan bijah (na)došlom odnosno nabujalom „inspiracijijom“ i njenom inercijom koja bi za sve kriva, jer me je natjerala da podijelim svoje utiske na iznijeta „stručna i naučna“ znanja onim što sam zapazio kod autora toga (l)ičnoga „Stava“, a koji nije samo ljekar već i potencija(l) od „istoričara“ odnosno još jedan u nizu (ple)jade histeričara sa političke fa(r)me drps-ovaca! Zamalo da bijah p(r)opustio da (od)reagujem kao istoričar po vokaciji, tituli, struči i nauci!

Naravno, daleko od toga da hoću reći da je u tom (l)ičnom „Stavu“ autor (pre)poznat kao nadriljekar! Ma ni pomisliti na tako nešto! Međutim, slobodno se može reći, kada je u pitanju istorija kao društvena nauka, svakako da ga možemo nazvati para nadriistoričarom odnosno preciznije rečeno histeričarom ili „talog (h)istoričarom“ i ujedno ga ubrojiti u stado drpsovačkih (i)sto(r)ičara koji slijede svoga predvodnika „Sedmaka Čobanina“; a koji je, kako nam jednom prilikom reče javno u nekom intervjuu, da parafraziram, načitan i snabdjeven brojnom relevantnom literaturom! Neće valjda biti da je riječ o istoriji Gore Crne u slici i riječi džepnoga izdanja sa ne više od stotinu strana sve sadržine monten(ij)egrističke!? Bijaše se tada „predsjednik svih građana“ naoštrio i dobro zajapurio da kao istoričar u pokušaju odnosno u broju i prvi u redu „talog istoričara“, iako na najvećoj drža(v)noj funkciji njegove „mnogo ljubljene“ Gore Crne, da ravnopravno istoričarima objasni, rastumači istorijske procese i događaje od unazad nekoliko vjekova, ma ne trepnuvši ni za tren!

Malo po malo, ubrzano ali (po)sigurno veliki(je)m koracima, sve jedan po jedan, a (ne)napuštajući svoju profesiju, dobar dio kadrova iz (pr)osutoga stada drps-ovaca od(oš)e u „istoričare“ odnosno u histeričare monten(ij)egrinske i crnogorske da popune upražnjena mjesta na brojanici zvanoj „talog istoričara“ te postadoše, zbilja, per(ja)nice u njihovome „Popisu u doba Mračnoga prosvetiteljstva“!

Najnoviji, a živi primjer takvijeh hist(o)eričara od prije par dana postade odnosno poveća brojnost njihovom (u)druženju novo(h)isto(e)ričara monten(ij)egrista i bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore niko drugi do eto (t)i dr Jevto, koji „svojim“ stavom u kolumni zasjeni i(li) postiđe sve znane i neznane historičare i njemu (po)znate i priznate nazovi (i)sto(r)ičare i histeričare!

Nije me iznenadio (na)prasni nagon takvih „talog istoričara“ odnosno histeričara za ličnim dokazivanjem i pokazivanjem (ne)znanja iz crnogorske ili opšte istorije od davnih ili pradavnih vremena koliko mi bi čudno da jedna per(ja)nica od crnogorskog ljekara iz niske odnosno brojanice novocrnogorske histeri(j)ografije i novočovjeka tipa monten(ij)egrinskoga uzme da nabraja primjere njihovoga „Mračnoga trodecenijskoga prosvjetiteljstva“! Odvažno i smjelo, odlučno i veoma hrabro upustila se per(ja)nica svih dosadašnjih „talog istoričara“ odnosno novohisteričara monten(ij)egrinskih da nam „taksativno“ nabraja i daje retrospektivu prošlosti crnogorske počevši od „prvog pokušaja popisa stanovništva“ za vrijeme Šćepana Maloga pa do njihovih dana odnosno do dana kada su zaglavili politički bolje reći poraženi i pogaženi da će teško njihovijem putem zelenit se trava ili biti na grani zelenoj!

Neće biti, valjda, da je Lažni car Šćepan Mali „nestao“ nego je ubijen, makar zvanična istoriografija i ozbiljni istoričari tako pišu! A šta je tek htio reći dr Jevto nabrajanjem imena jednog „drugog Šćepana – Stjepana, Stefana, Anibala“, (…) to vjerujem ni njemu lično nije jasno ili nije bio siguran da se radi o dvojici braće Zanovića! Upleo se i zapleo „kao pile u kučini“ dr Jevto da rješava enigmu oko ličnosti Šćepana Maloga, kao da nam je htio reći odnosno saopštiti otkriće njegovo: „EUREKA“, i da je on taj koji je „otkrio“ identitet crnogorskoga Lažnoga cara!

Nije li dr Jevto kao njegov „predsjednik svih građana“ čitao „relevantnu literaturu“ koju su mu (pod)metnuli kao „pomagači“ pri pisanju (u)vodnoga dijele iz doba Šćepana Maloga ili će biti da ih on nije dobro razumio, jer i njima to pitanje ostalo je enigma! Očito, proizilazi iz onog (u)vodnoga dijela njegove ne baš pismene rabote, da napisano od strane dr Jevta neko preko toga hoće da odgonetne ličnost Lažnoga cara Šćepana Maloga, pa mu se učinilo da je najprihvativiji „potencijal“ od hist(o)eričara upravo „potpredsjednik DPS-ovaca“! Očekujem da se dr Jevto javi i objasni ono što mu nije dobro „objašnjeno“ ili da me iznanadi novim (h)ist(o)erijskim činjenicama, izvorima i arhivskim dokumentima monten(ij)eginske provenijencije! Sa (ne)strpljenjem iščekujem njegovo javljanje po tom pitanju i unaprijed mu obećajem da ću o tome nešto više reći sa dokumentacijom za koju ne samo da je nije vidio ili čitao nego ni čuo za nju nije, a bogme i malo koji od njegovih (h)istoričara „kao pomagača“!

U neku dalju analizu ili reagovanje na njegove stavke, postavke i načela iz „doba Mračnoga prosvjetiteljstva“ ne bih ulazio, jer je, ipak, dr Jevto iz druge branše-profesije pa je bilo bolje da je dao nešto iz  „istorije medicine“ u navedenom vremenu a vezano je za Crnu Goru! Naravno, da meni kao istoričaru to ne bude poznato! Očekujem i na to odgovor i iznenađene ili čuđenje!

Naravno da istorija, kao društvena nauka, nije zabran ni lični, ni stručno-naučni, a još i manje društveni da se ne može pisati u dokolici istraživati odnosno da je zabranjeno reći svoje mišljenje ili iznijeti svoj stav kao istoričar i predati ga u javnost! E, to tako dato treba da zna dr Jevto da odmah (pro)izvodi konsekvence, makar što se tiče u nekom blagom reagovanju na iznijeti stav „neistoričara“, ali hrabrog i odanog monten(ij)egrinskog novočovjeka i histeričara!

Ma, sasvim je jasno kao dan da je uvodni dio toga njegovoga (l)ičnoga i profesionalnoga „Stava“ a posebno historijskog prikaza i ličnosti koje spominje neko je drugi „pripremio“ i (pod)metnuo njemu, dr Jevtu, naravno uz sopstvenu saglasnost i ujedno zahtjev ili zamolnicu kako bi se pokazao i dokazao i ujedno visoko uzdigao iznad brojne konkurencije, kao neko ko pored svoje profesije „zna da čita istoriju“ a posebno da „tumači istorijske procese“ počev od vremena Šćepana Maloga pa sve do današnjih dana! Neka mu je srećna i birićetna (n)ova profesija, ali kako je počeo svi su izgledi da neće dalje maknuti i da će time zatvoriti svako svoje dalje (h)istorijsko „istraživanje“ na njegovu ličnu žalost i možda „iskren“ pristup da se i on dokaže kao (i)sto(r)ičar, a ne da bude u skupini „talog (h)istoričara“ crnogorsko-monten(ij)egrinskih!

Uvjeren sam da se autor (idi)ličnoga „Stava“ svojim historijskim (po)zna(va)njem u tekstu pod naslovom: „Popis u doba Mračnoga prosvjetiteljstva“ toliko zanio „svojom pisanom rukotvorinom“ u prvom čitanju i potpis svoj prvobitno partijski stavio oduševljen! Međutim, kada se malo o’ladi to njegovo ushićenje, sa tek „rođenim pisanim prvijencem“ odnosno napisanom rabotom, pa bude ponovio čitanje još jednom ili najbolje dva puta vidjeće svu bijedu napisanog, njegove nedostatke i mane, a najviše od svega biće razočarenje sa kojim će se morati obračunati, a to je sopstveno priznanje da je „doba Mračnoga prosvetiteljstva“ upravo (za)počelo i (za)vršilo se trodecenijskom vladavinom njegovoga nesmjenjivog idola kao političkog lidera i ujedno „predsjednika svih građana“!

Eto, samo malo „reklame“ reda radi za sve (hi)sto(r)ičare pa i dr Jevta, koji s njima u red stade kao i za sve novocrnogorske njegove partijske drugare histeričare sa farme drps-ovaca! Neće im valjda smetati, ako im već nije od neke koristi! A može (li) im jednoga dana (za)trebati, jer u pitanju je besplatno „reklamiranje“ njihovih šupljih i (is)praznih historičarsko-histeričnih tekstova odnosno dičnih i (l)ičnih stavova od „talog istoričara“ iz političkoga t(ab)ora drps-ovaca monten(ij)egrinskih, nikad se ne zna!?

Šta to bi te ovoliko napisah i (iz)reklamirah dr Jevta, ako nije inercija od „inspiracije“ učinila svoje i još pod)pomognuta snažnim dojmom svega izrečenog u (l)ičnome „Stavu“ ili pod okriljem „Popisa u doba Mračnoga prosvetiteljstva?

Niko iz redova odnosno torova drps-ovaca nije tako jasno priznao da je njihova vladavina upravo „Popis u doba Mr(a)čnoga prosvetiteljstva“ i zdravstva, sudstva, ekonomije-privrede, obrazovanja sednjoškolskog i visokoškolskog, prosvjete i nauke, kulture i sve do moralnog propadanja! A kad već spominješ institucije u doba mračnjaštva prosvetiteljskoga moram ti skrenuti pažnju samo na naučnu ustanovu Istorijski institut koji je za „tvoga“ vremena odnosno vladavine tvojih drps-ovaca bio doveden na veoma niske grane ili bolje reći do ukidanja, o čemu sam pisao javno i kritikovao tvoga sedmostrukog premijera i tvojega trostrukoga predsjednika države, i tako dalje i tome slično. Dobro bi bilo da se informiše pa da mi otpišeš tvojim pogledom na prosvjetu i nauku a na primjeru Istorijskog institu Crne Gore, a da posebno obratiš pažnju na kadrovku politiku koju je sprovodila tvoja partijska družina sa satelit privjescima!

Alal ti vjera dr Jevto, jer to što ti javno reče nije od istoričara već od visokoga partijskoga funkcionera i djelatnika i odviše osobe po profesiji ljakara, a sa dijagnozom koja „osvjetljava mračnjaštvo prosvetiteljstva u doba trodecenijske vladavine“ nikog drugog do tvo(je)ga političkog idola „Sedmaka Čobanina“ kojemu si politički odan, p(r)odan i najbliže srodan!

Kako će poslije svega tvo(je)ga (iz)rečenog i ovoga besplatno (iz)reklamiranog na tebe gledati tvoji istomišljenici iz političkih torova drps-ovaca nije mnogo teško a bogme ni tako (o)lako odgonetnuti, ali svakako biće (p)odvrgnuto vašem „partijsko-kritičkom“ (pre)ispitivanju i za stepenicu niže odraziće se na dalji tok tvoga daljeg (uz)leta i zastoja na ljestvici visoke političke karijere! A, može biti da te privremeno „malo i uspori“ za odlazak na neko ambasadorsko odredište makar to bilo u nekoj od azijskih država!

Rekoh da me ponese inercija „inspiracije“ te ovoliko napisah, a bez namjere i čak primisli da napisano bude na bilo kakvoj smetnji i teretu odnosno zastoju u tvojoj blistavoj političkoj karijeri pa makar se ozbiljno (po)zabavio historijom kao tvojom d(r)ugom „ljubavi“ iz oblastii društvenih nauka!

Ne zna se šta je žalosnije: Da li je veći grijeh gledati ih onako politički gladne i jadne ili je bezbolnije to „čudo od ljepote bijele“ ne vidjeti da na svoje stado „Sedmak Čobanin“ ne obrće više glavu pa ih sve (po)lomi i satrije; a sa šačicom soli ih dojavljuje i po torovima zbraja, obećavajući da će „kad za to dođe vrijeme“ ustupiti im odnosno (na)pustiti lidersko mjesto drps-ovaca! „Nada“ njihova poslednja je na umoru!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.